Het verschil tussen APP en SBS bitumen dakbedekking

 

In Nederland is nog steeds zo’n 60% van de daken voorzien van bitumen dakbedekking, ook wel dakleer genoemd in de volksmond. Best begrijpelijk, want een bitumen dak gaat jaren mee, is uv-bestendig en blijft uitstekend beloopbaar. In dit artikel leggen we u het verschil uit tussen APP-bitumen en SBS-bitumen dakbedekking, zodat u precies welke soort de beste keuze is voor uw project.

Soorten bitumen dakbedekking

Er zijn verschillende soorten, merken en kleuren bitumen dakbedekking verkrijgbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen en specifieke manier van verwerken. Kent u bijvoorbeeld het verschil tussen SBS gemodificeerde dakbedekking en APP gemodificeerde dakbanen? En wist u dat er ook bitumen renovatierollen verkrijgbaar zijn, die u makkelijk kunt toepassen op bestaande (oude) dakbedekking)? Lekker snel en voordelig verwerken dus!

APP-dakbedekking: uv-bestendig en soepel

Dakbedekking van APP-bitumen bestaat uit een combinatie van bitumen en een plastische kunststof: Atactisch PolyPropyleen (APP). Dat polymeer zorgt ervoor dat de bitumineuze dakbedekking zelfs bij extreme omgevingstemperaturen soepel blijft. Doordat de dakbedekking de eigenschappen van de kunststof overneemt, kan deze blootgesteld worden aan extreme omgevingstemperaturen. Dankzij de APP wordt het verwerkingspunt – de temperatuur waarbij een stof overgaat van vaste naar vloeibare toestand – verhoogd van 50 graden naar 140 à 150 graden. Bovendien wordt het membraan hierdoor uv-bestendig en heeft het een langere levensduur.

APP-bitumen renovatierol

De Garantgum 470K23-thermbanen van SOPREMA hebben een dampdrukverdelend membraan samengesteld uit polymeerbitumen en een glasvlies wapening. De thermbanen hebben een dikte van 2,3 millimeter en worden toegepast als onderlaag in een meerlaagse dakafdichting.

SBS-dakbedekking: elastisch en goede hechting

SBS-bitumen is samengesteld uit elastomeer. SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen, een synthetisch rubber dat de bitumineuze dakbanen een grotere elasticiteit geeft. Dankzij die soepelheid kunnen de dakbanen meebewegen en zitten ze de werking van onderliggende constructies, zoals isolatie, niet in de weg. Daarnaast hecht bitumineuze SBS-dakbedekking goed, waardoor de kans op lekken minimaal is.

SBS-bitumen

Bij SBS-bitumen moet minder kunststof worden toegevoegd voor een goede sterkte. Hierdoor is de dakrol minder uv-bestendig. Plaatsing is dus het beste in een iets koudere periode. Door de dakbedekking af te werken met ballastgrind of leislag, wordt voorkomen dat zonnestralen doordringen op het bitumen. In dat geval zijn de SBS-dakrollen van SOPREMA een goede keuze. Deze producten bevatten brandvertragende stoffen met polyester-composiet wapening en zijn te gebruiken voor een één- of tweelaagse dakafdichting. Met Sopralene Optima kunt u dan ook rekenen op een bijzonder lange levensduur.

 

Advies nodig bij uw keuze?

Bent u er nog niet uit welk type bitumen de beste oplossing is voor uw specifieke situatie? SOPREMA biedt beide soorten aan en kan adviseren bij uw keuze.