Compact bouwen: optimaliseer de woonruimte

Optimaliseren woonruimte door compact bouwen | SOPREMA BV

 

Compact bouwen gaat niet alleen over bouwen op een klein oppervlak. Het gaat ook over de energiezuinigheid van een woning. Want wie optimaal alle ruimten gebruikt, kijkt niet naar het totale energieverbruik van de woning. U moet ook rekening houden met de verhouding tussen het geïsoleerde volume van de woning en de zogenaamde verliesoppervlakte. Die oppervlakte bevat alle delen van de woning die omhult zijn met buitenmuren. Het totale energieverbruik speelt een grote rol binnen de EPDB-wetgeving en bepaalt ook het energielabel van een huis.

Energiezuinig en compact bouwen

Bereken welke oppervlakte geïsoleerd is in de woning. Bekijk vervolgens hoeveel oppervlakte er in contact staat met de buitenomgeving, bijvoorbeeld door een onderbreking in de buitenschil van het huis. Dit helpt u om energiezuinig én compact te bouwen. Het is ook belangrijk om alle beschikbare ruimte optimaal te gebruiken. Zo verandert de kelder bijvoorbeeld in een ‘man cave’ of wordt de garage voortaan een gezellig, warm atelier. Deze voorheen niet-geïsoleerde ruimtes moeten dan wel geïsoleerd worden.

Hoe woonruimte optimaliseren?

Niet alleen de kelder of garage bieden mogelijkheden om meer woonoppervlakte te creëren, ook het dak heeft veel opties! Heeft u bijvoorbeeld al eens aan een dakterras of daktuin gedacht? Zo’n groendak biedt naast extra ruimte nog heel wat andere voordelen:

  • Een groendak werk als waterbuffer en draagt bij aan het voorkomen van overbelasting van de riolering.
  • Een groendak verlengt de levensduur van de dakbedekking dankzij de uv-filterende werking van de vegetatie.
  • Een groendak beschermt tegen geluiden van buitenaf.
  • Dankzij een goed aangelegd groendak wordt de woning energiezuiniger.

Heeft u nog vragen over compact bouwen? Neem dan contact op met een van onze experts.