Het belangrijkste verschil tussen XPS-, EPS- en PIR-isolatie

XPS, EPS en PIR zijn de meest gebruikte isolatiematerialen. Maar wat zijn de verschillen tussen XPS, EPS- en PIR-isolatie? En hoe weet je wanneer je het beste welke isolatie kunt gebruiken? In dit artikel zetten we de verschillen tussen XPS-, EPS- en PIR-isolatie voor je op een rijtje.

 

Er bestaan verschillende soorten en typen isolatie om een dak, muur of vloer te isoleren. Zeker met de steeds strenger wordende regels van het Bouwbesluit is het belangrijk dat je hierin de juiste keuze maakt. Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en kan op verschillende manieren worden toegepast. Welke dat zijn en hoe dat is, lees je hier. 

Wat is XPS-isolatie?

XPS of geëxtrudeerd polystyreen is verkrijgbaar in de vorm van platte isolatieplaten. De isolatieplaten hebben een gesloten cellenstructuur met een vlak oppervlak. Dit maakt de platen extreem drukvast, isolerend en vochtwerend. XPS is het enige isolatiemateriaal dat in een omgekeerd daksysteem en ondergronds gebruikt mag worden. XPS-platen zijn beschikbaar in verschillende druksterktes, waardoor het isolatiemateriaal geschikt is voor talloze toepassingen. Zo zijn de XPS-platen met een hoge druksterkte bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor de isolatie van parkeerdaken en parkeergarages. De XPS 500 en XPS 700-platen van Soprema zijn in dat geval een goede optie.

Wat zijn de voordelen van XPS-isolatie?

XPS-platen zijn makkelijk te plaatsen en het materiaal is uitermate vochtwerend, waardoor het de enige isolatiesoort is die in een omgekeerd dak gebruikt mag worden. XPS kan ook onder de grond worden gebruikt, zoals voor de isolatie van funderingsmuren. XPS-isolatie is bovendien schimmelwerend, lichtgewicht en makkelijk op maat te snijden zonder dat je last krijgt van huidirritatie. Ten slotte is het materiaal ook 100% recyclebaar!

XPS en EPS isolatie

Wat is EPS-isolatie?

EPS-isolatieplaten zijn gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, beter bekend als piepschuim. Elke kubieke meter EPS-plaat bevat ongeveer 10 miljoen bolletjes of parels. Elke parel telt ongeveer 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. EPS bestaat qua volume dus slechts voor ongeveer 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Stilstaande lucht is de beste thermische isolator en daardoor is EPS uitstekend isolatiemateriaal.

 

Er zijn drie soorten EPS:

  • Op maat gesneden platen; perfect geschikt voor de isolatie van platte daken.
  • Geperste platen in een mal.
  • Losse bolletjes als na-isolatie van spouwmuren.

Wat zijn de voordelen van EPS-isolatie?

EPS is bijzonder vriendelijk voor de portemonnee en licht en eenvoudig te verwerken. Het materiaal is meestal wit, maar is ook beschikbaar in een grijze variant. Die laatste heeft een nóg beter isolerend vermogen. Omdat EPS slechts uit één materiaalsoort bestaat, kan het eenvoudig gerecycled worden. Zo wordt oude EPS in de eigen fabriek van Soprema België gerecycled tot XPS. 

Wat is PIR-isolatie?

PIR staat voor polyisocyanuraat en is een isolatiemateriaal uit hardschuim. Het isolatiemateriaal bestaat uit ringmatige aromatische verbindingen die een goede thermische isolatie garanderen. PIR heeft net zoals XPS een gesloten celstructuur die ervoor zorgt dat ook PIR goed samengaat met vocht.

Wat is het verschil tussen XPS- en EPS-isolatie?

Om goed uit te leggen wat precies de verschillen zijn tussen XPS, PIR en EPS, is het belangrijk om eerst de verschillen tussen XPS en EPS duidelijk te hebben. De naam ‘XPS’ lijkt op EPS – beter bekend als piepschuim – maar de materialen zijn verschillend. 

Zowel XPS als EPS zijn vormen van polystyreen, maar waar EPS of geëxpandeerd polystyreen bestaat in op maat gesneden platen, geperste platen in een mal en losse bolletjes, is XPS of geëxtrudeerd polystyreen voornamelijk beschikbaar in vlakke platen. Beide isolatiematerialen bieden een uitstekende thermische isolatie, maar XPS heeft een hogere celdichtheid en is daarom verkrijgbaar in hogere druksterktes dan EPS. Bovendien is XPS beter resistent tegen waterdamp, terwijl EPS meer lucht en vocht doorlaat. Dat maakt XPS beter geschikt voor de isolatie van vochtige plaatsen, zoals kelders.

Het verschil tussen XPS- en PIR-isolatie?

Het grootste verschil tussen XPS- en PIR-isolatie is dat PIR het hoogste rendement per vierkante meter op levert. Omdat je met een dunnere plaat beter kunt isoleren, is PIR dus ideaal voor projecten met beperkte ruimte. XPS is dan weer veel beter bestand tegen vocht en kan daardoor ook gebruikt worden in vochtige ruimtes, maar ook bij ondergrondse keldermuren. Het prijskaartje van PIR is wat hoger dan dat van XPS, maar beide materialen zijn een uitstekende keuze voor je thermische isolatieproject.

Het verschil tussen EPS, XPS en PIR

Zowel EPS als XPS als PIR garanderen een uitstekende thermische isolatie. Toch zijn er belangrijke verschillen. Allereerst zijn EPS en XPS polystyreen: EPS (ook bekend als piepschuim) is geëxpandeerd polystyreen, XPS is geëxtrudeerd polystyreen. PIR is daarentegen polyisocyanuraat. Waar XPS een hogere druksterkte heeft en vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde. EPS is dan weer een erg budgetvriendelijk materiaal.

Kosteloos advies bij Soprema over XPS, EPS en PIR

Heb je nog vragen over de beste isolatieoplossing voor jouw project? Neem dan contact op met één van onze experts of je eigen accountmanager. Wij helpen je graag! 

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje