Het verschil tussen EPS en XPS isolatie en toepassing

Het verschil tussen XPS en EPS isolatie | SOPREMA Nederland

 

Bij gebouwen hangt de energie-efficiëntie vaak af van het materiaal waarmee is geïsoleerd. De keuze van het isolatiemateriaal is daarom cruciaal om bepaalde normen en prestaties te behalen. XPS en EPS isolatie zijn zeer flexibel te gebruiken, compatibel en thermisch efficiënt voor alle plekken in het gebouw. Maar wat is nu net het verschil tussen EPS en XPS isolatie?

PRODUCTIEPROCES XPS

Geëxtrudeerd polystyrene (XPS) is een geëxtrudeerd  isolatiemateriaal. Door middel van blaasgas vormen er miljoenen cellen in het isolatiemateriaal. Dit constante proces resulteert dit in gesloten celstructuren met een vlak oppervlak.

Eigenschappen van XPS

De gesloten celstructuur van XPS zorgt ervoor dat dit isolatiemateriaal geen water opneemt en blijvend isoleert. Tevens heeft XPS een lange-termijn sterkte en duurzaamheid.

XPS toepassingsmogelijkheden

XPS is uitermate geschikt voor zwaarbelaste vloeren, kelderbouw en omkeerdaken. De druksterkte gaat tot wel 700 kPa.

PRODUCTIEPROCES EPS

Geëxpandeerd polystyreen (EPS) is gemaakt van dezelfde grondstoffen als XPS, echter op een andere wijze geproduceerd. Dit wordt gemaakt door kleine pareltjes te verwarmen met stoom, waardoor ze uitzetten en aan elkaar kleven.

Eigenschappen van EPS

De eigenschappen van EPS zijn een open celstructuur, waardoor er een beperkte wateropname mogelijk is in deze isolatie.

EPS toepassingsmogelijkheden

EPS is uitermate geschikt voor vloerisolatie, dakisolatie en gevelisolatie in een beperkte droge omgeving. De maximale druksterkte met EPS is 250kPa.

DRUKSTERKTE VERSCHILT PER SOORT

Druksterkte is belangrijk bij vele plaatsen waar het isolatiemateriaal gewicht moet aankunnen. Hierbij kunt u denken aan betonnen vloeren en isolatie waar grondbelasting tegen aankomt, zoals bij kelderwanden en belaste daken. De druksterkte wordt vertaald in kPa ( Kilopascal ). Over het algemeen is de dichtheid van XPS beter dan die van EPS. XPS heeft daardoor een hogere druksterkte als EPS, naarmate de schuimdichtheid groter wordt. De isolatiewaardes van zowel EPS als XPS verschilt niet zo veel. Uiteraard is zoals bij elk isolatiemateriaal de regel: “Hoe dikker de isolatie, hoe beter de isolatiewaarde”.

GOEDE THERMISCHE GELEIDING

Isolatie is in de praktijk de meest voorkomende en kost-efficiënte manier om de energie-waarde van het gebouw optimaal te houden. Zowel XPS als EPS hebben een heel goede thermische geleiding. De insluiting van lucht zorgen ervoor dat EPS en XPS warmte vasthouden.  Een sterke luchtdichte EPS plaat zal een evenwaardige thermische geleiding hebben als XPS.

Ontdek al onze isolatieoplossingen

De XPS-isolatie van EFYOS is een marktleidend product die voor vele toepassingen gebruikt kan worden. Denk maar aan de isolatie van groendaken en muren en ondergrondse isolatie. SOPREMA produceert in diverse fabrieken in Europa XPS producten voor vele toepassingen. Heeft u nog vragen over de beste isolatie oplossing voor uw project? Neem dan contact op met één van onze isolatie-experts of uw eigen accountmanager.