De verschillen tussen EPS en XPS isolatie

XPS vloerisolatie | Thermische isolatiematerialen | SOPREMA BV

 

Bij gebouwen hangt de energie-efficiëntie vaak af van het materiaal waarmee is geïsoleerd. De keuze van het isolatiemateriaal is daarom cruciaal om bepaalde normen en prestaties te behalen. XPS en EPS isolatie zijn zeer flexibel te gebruiken, compatibel en thermisch efficiënt voor alle plekken in het gebouw. Maar wat is nu net het verschil tussen EPS en XPS isolatie?

Productieproces XPS en EPS

Geëxtrudeerd polystyrene (XPS) wordt gefabriceerd door persing. Door dit constante proces resulteert dit in gesloten celstructuren met een vlak oppervlak, zowel aan de boven- als binnenkant van de isolatieplaat. De gesloten celstructuur van XPS zorgt voor een waterdicht vlak en zorgt voor een lange-termijn sterkte en duurzaamheid.

Geëxpandeerd polystyreen (EPS) is geproduceerd door middel van korrels die met stoom worden verhit. Daardoor verdampt het blaasmiddel en worden de korrels geëxpandeerd. Vervolgen worden de korrels opgeschuimd, waarbij ze verkleven tot een massieve blok.

Druksterkte verschilt per soort

Druksterkte is belangrijk bij vele plaatsen als onder platen van het platte dak, betonnen vloeren, ondergronden, koude ruimtes… Over het algemeen is de dichtheid van XPS beter dan die van EPS. EPS krijgt een even hoge druksterkte als XPS als de schuimdichtheid groter wordt, wat vaak leidt tot dikkere isolatieplaten.

Goede thermische geleiding

Isolatie is in de praktijk de meest voorkomende en kost-efficiënte manier om de energie-waarde van het gebouw optimaal te houden. Zowel XPS als EPS hebben een heel goede thermische geleiding. Maar de lucht opgenomen door EPS straalt warmte uit. Een sterke luchtdichte EPS plaat zal een evenwaardige thermische geleiding hebben als XPS.

De XPS-isolatie van EFYOS is een marktleidend product die voor vele toepassingen gebruikt kan worden. Denk maar aan de isolatie van groendaken en andere waterdichtingssystemen van SOPREMA voor vloeren, muren en ondergrondse isolatie.

Verschil in waterdampverspreiding

De waterdamp verspreiding van EPS bedraagt 30-70. Die van XPS bedraagt 80-250. XPS wordt vaak gekozen voor vochtige plaatsen die meer resistent moeten zijn tegen waterdamp.

 

Wilt u meer informatie?

Heeft u nog vragen over de beste isolatie oplossing voor uw project? Neem dan contact op met één van onze experts of uw eigen accountmanager.