Het belang van een kwaliteitsvolle dakprimer eindelijk uitgelegd

Brandveilig werken met vloeibare afdichting | SOPREMA BV

 

Bij het woord ‘primer’ denkt u waarschijnlijk meteen aan een verfprimer: een eerste grondlaag die zorgt voor een optimale hechting van de afwerkingslaag. Toch bestaan er naast verfprimers nog diverse andere soorten primers. Zo wordt een dak eerst ingesmeerd met een bitumineuze dakprimer, die ook wel hechtingsvernis of hechtprimer wordt genoemd. Pas daarna worden de uiteindelijke bitumineuze membranen erop aangebracht. In dit artikel leest u waarom zo’n primer belangrijk is én waaraan u een kwaliteitsvolle dakprimer herkent.

WAT DOET EEN DAKPRIMER?

Een dakprimer bereidt de ondergrond voor op de plaatsing van bitumineuze dakmembranen. Zo’n primer kunt u zien als een soort onmisbare schakel, die zorgt voor een goede hechting van de dakbedekking. Op beton of steen blijft altijd wat resterend stof achter. Met een primer zorgt u toch voor een goede fixeerlaag.

WAT KENMERKT EEN GOEDE PRIMER?

Een kwalitatieve primer geeft een goede dekking aan het oppervlak zodat de bitumineuze membranen zich beter hechten aan het dakoppervlak.

Daarnaast is het belangrijk dat de gebruikte dakprimer past bij de gekozen dakbedekking. Voor zelfklevende toepassingen gebruikt u bijvoorbeeld een ander soort primer dan voor gevlamlaste bitumineuze membranen.

DUURZAAMHEID VOOROP

SOPREMA wil het gebruik van oplosmiddelen en Vluchtige Organische Stoffen (VOS) in producten verminderen en, waar mogelijk, helemaal afbouwen. We richten ons al ruim twintig jaar op de  ontwikkeling van duurzame producten en willen graag de arbeidsvoorwaarden van en brandveiligheid voor installateurs verbeteren. Wist u trouwens dat we bij SOPREMA al onze duurzaamheidsinspanningen bekronen met het speciaal daarvoor opgerichte Ecostruction-label Lees hier meer over onze impact op mens en milieu.

ONTDEK DE DAKPRIMERS VAN SOPREMA

In het aanbod van SOPREMA vindt u talloze primers voor verschillende bitumineuze toepassingen. Zoals:

Dit is een koud verwerkbare primer zonder solventen. Deze primer is geschikt als hechtlaag om een goede hechting van gelaste bitumineuze membranen te verzekeren. De Aquadere-primer heeft bovendien het Ecostruction-label. Zonder solventen, voor weinig impact op de natuurlijke omgeving.

Dit is een gebruiksklare, koud verwerkbare hechtprimer op basis van synthetisch rubber, harsen en oplosmiddelen voor zelfklevende membranen. Het wordt toegepast als hechtlaag van zelfklevende bitumineuze dakbanen en is geschikt op ondergronden zoals bitumineuze membranen, beton, hout, metaal en oplosmiddelbestendige kunststof profielen.

Deze koud verwerkbare primer bestaat uit bitumen en vluchtige solventen voor zelfklevende membranen, elastomeerbitumen, vluchtige solventen en harsen. Deze primer wordt gebruikt als hechtlaag voor ondergronden zoals beton, hout en metaal om een goede hechting van zelfklevende bitumineuze producten te verzekeren.

Ook deze primer is koud verwerkbaar. Elastocol 500 is op basis van elastomeerbitumen en vluchtige solventen en wordt gebruikt als hechtlaag voor ondergronden zoals beton, hout en metaal om een goede hechting van bitumineuze producten op basis van elastomeerbitumen te verzekeren.

Wilt u graag meer informatie over onze verschillende dakprimers? Ontdek alle technische details in onze productfolder ‘Primers, lijmen en andere vloeibare producten’.