Een nieuwe bestemming voor gebouwen met respect voor erfgoed

Door de bevolkingsgroei en het toenemende belang van duurzaamheid tonen lokale besturen en projectontwikkelaars steeds vaker belangstelling in leegstaande gebouwen. En terecht, want de herbestemming van ongebruikte gebouwen biedt ontzettend veel interessante mogelijkheden – tenminste als u het goed aanpakt.

 

Transformatie van gebouwen: een gevoelige kwestie

Beschermde historische gebouwen en plekken zijn vaak belangrijk voor de identiteit van een bepaalde buurt of stad. Maar soms verliezen ze door allerlei omstandigheden hun functie, komen ze leeg te staan en worden ze verwaarloosd. Daarom wordt steeds vaker nagedacht over herontwikkeling, zoals de transformatie van oude gebouwen tot moderne lofts, de oprichting van co-housingprojecten of het herbestemmen van kerken. Maar een nieuwe invulling geven aan beeldbepalende gebouwen vraagt een voorzichtige aanpak. Vaak moeten karakteristieke eigenschappen van erfgoed behouden blijven.

 

Wat zijn extra aandachtspunten

Belangrijk bij de herontwikkeling van erfgoed is dat er een synergie ontstaat tussen de nieuwe waterdichting en de erfgoedelementen, maar dat deze tegelijkertijd ook een eenheid vormen en elkaar versterken in functie en vormgeving. De transformatie moet herkenbaar, duurzaam én kwaliteitsvol zijn.

 

De vloeibare PMMA-kunstharsen van ALSAN bieden een perfecte match tussen de meest innovatieve technieken en respect voor het authentieke karakter van monumenten en erfgoed. Dit zijn alvast enkele cases die de moeite waard zijn:

 

  • Het kasteel Heemstede bij Houten dateert uit 1645 en kreeg een vloeibare waterdichting van ALSAN. Dit was bijzonder handig bij moeilijk bereikbare plekken.
  • Het Parktheater in Brussel kreeg een vloeibare waterdichting van ALSAN met een bijzondere dubbele afwerking in twee verschillende kleuren.
  • Op de derde verdieping van de Eiffeltoren was ALSAN perfect als snelle, flexibele en niet te zware waterdichting en kon meteen op het metaal aangebracht worden.

 bestemming nieuwe gebouwen

Voordelen van duurzame herbestemming

Duurzame herbestemming kan diverse voordelen opleveren:

 

  • Ecologisch: door grondstoffen en gesloopte materialen te hergebruiken, minimaliseren we de productie van schadelijke stoffen en het gebruik van nieuwe grondstoffen. Door gebouwen multifunctioneler te maken, wordt ook minder groengebied ingenomen voor nieuwbouw.
  • Voor de economie: mensen wonen en werken liever in een stadsomgeving die hen inspireert en uitdaagt. Door stadsbepalende gebouwen duurzaam te maken, worden ook daaraan nieuwe impulsen gegeven.
  • Het kan positief bijdragen aan het imago of aansluiten op de missie en visie van de initiatiefnemer.
  • Door nieuwe energieconcepten toe te passen, zorgt de transformatie van oude gebouwen voor een hogere CO2-reductie en lagere energiekosten.

 

Welke ecologische maatregelen kunt u nog nemen?

Voor de transformatie van leegstaande gebouwen zijn diverse isolerende maatregelen mogelijk. Zo kunnen, om de uitstraling van de gebouwen te behouden, de gevels aan de binnenzijde worden geïsoleerd. Om het energieverbruik tot een minimum te brengen isoleren met houtvezelisolatie een aanrader. In dat kader bieden de PAVATEX-producten integrale systeemoplossingen voor de complete bouw. Ook toepassingen van zonne-energie zijn interessant. En waarom niet de natuur echt integreren, met bijvoorbeeld groendaken en groene gevels?

 

Benieuwd naar de meerwaarde van SOPREMA bij de transformatie van gebouwen? Vraag gerust advies aan onze experts!

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje