Dakbedekking bestand tegen uv-straling

Dakbedekking bestand tegen uv-straling | SOPREMA BV

 

Zon, regen en andere neerslag heeft een nadelige invloed op de levensduur van bitumen en kunststof dakbedekking. Uv-straling  zorgt ervoor dat dakbedekking sneller verouderd, zeker op een plat dak met donkere dakbedekking. Wanneer u kiest voor een bepaalde soort dakbedekking, is het van belang hier rekening mee te houden. Ontdek welke dakbedekking het beste bestand is tegen uv-straling.

Vroeger bestonden er nog geen bitumen gemodificeerde dakbanen. Er werd toen vooral gewerkt met mastiek als dakbedekking. Onder invloed van uv-straling ging dit product smelten, werd het broos en verschenen er kleine barstjes in. Om die effecten tegen te gaan, zijn er kiezels als deklaag op de dakbedekking gekomen. Daardoor wist uv-straling de dakbedekking niet meer rechtstreeks te beïnvloeden.

Bitumen APP beter bestand tegen UV-straling dan SBS

Tegenwoordig bestaat er gemodificeerde bitumen dakbedekking die, in tegenstelling tot teer, veel beter tegen uv-straling kan. Er is bijvoorbeeld bitumen dakbedekking afgewerkt met leislag of granulaatkorrels. Belangrijk om te weten: APP is beter bestand tegen uv-straling dan SBS, omdat aan APP veel kunststof toe is gevoegd. Die kunststof zorgt voor een betere bescherming bij blootstelling aan uv-straling.

Voor dakbanen van SBS is er een andere oplossing: de membranen worden afgewerkt met leislag of granulaat, met een beschermende coating ALSAN ReflectRoof coating die zorgt voor een optimale reflectie en verminderde opwarming van het dakoppervlak. Deze coating is ook mogelijk op APP, maar dit materiaal kan eventueel ook zonder. Ook kiezelstenen of grind, die als ballast worden gebruikt, kunnen voor voldoende reflectie zorgen.

Voor een optimale bescherming van het dakoppervlak kunt u ook kiezen voor een groendak. Zo’n dak zorgt niet alleen voor de bescherming van de dakbedekking, maar is ook zeer geschikt voor regenwater retentie!

Kunststof TPO dakbedekking bestand tegen uv-straling

Een goed alternatief voor bitumineuze dakbedekking, is een kunststof TPO membraan uit het FLAG-assortiment. TPO van SOPREMA is uitstekend bestand tegen uv-straling en andere weersinvloeden. Dit product bevat geen weekmakers. Hierdoor blijft het membraan elastisch en ontstaan er geen barsten. En, hoe lichter de kleur van het membraan (bijvoorbeeld lichtgrijs of wit), hoe beter de reflectiewaarde. Hierdoor blijft de temperatuur op het dak laag en is het risico op thermische schokken minder groot.

Wilt u meer informatie over de bescherming van dakbedekking tegen uv-straling en andere weersinvloeden? Neem gerust contact op!