Bijna-energieneutraal bouwen (BENG), wat betekent dit?

Nieuwbouw verplicht BENG bouwen vanaf 2021 | SOPREMA BV

 

Thermische isolatie is cruciaal om aan de steeds strenger wordende isolatie-eisen te voldoen. Vanaf 2021 moet namelijk elke nieuwbouwwoning verplicht ‘bijna-energieneutraal’ of ‘BENG’ zijn en vanaf 2023 moeten alle kantoorgebouwen minstens een C-label dragen, maar hoe bouwt u BENG?

Wat betekent BENG?

Binnenkort wordt bijna energie-neutraal bouwen de standaard voor nieuwbouw in Europa. Dat betekent dat een BENG-gebouw nauwelijks energie gebruikt voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. De energie die wel wordt verbruikt, is gewonnen uit groene energie. In Nederland wordt de energieprestatie voor bijna energieneutrale gebouwen bepaald door drie eisen:

Drie eisen voor BENG-gebouwen:

  1. Voldoen aan een energiebehoefte van 25 kWh/m2 per jaar
  2. Een primair fossiel energiegebruik van 25 kWh/m2 per jaar
  3. En het aandeel hernieuwbare energie moet 50 procent bedragen.

Bekijk de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor meer informatie over bijna-energieneutraal bouwen.

Hoe kun je bijna-energieneutraal bouwen?

Om aan de eisen voor een BENG-woning te voldoen is een uitstekende isolatie onontbeerlijk. Dat geldt voor de ramen, deuren en het dak, maar ook zeker voor de gevel van het gebouw. Gelukkig bestaan er daar tegenwoordig uitstekende isolatie-oplossingen voor, zoals Sopratherm Alu van SOPREMA. Deze isolatieplaat uit PUR heeft een hoge thermische weerstand en is eenvoudig te verwerken.

Ook SOPREMA bouwt BENG!

Wij van SOPREMA hebben duurzaamheid en MVO hoog in het vaandel staan. Daarom is ons cursus & opleidingencentrum in Grobbendonk ook volgens de BENG-eisen gebouwd. gebouw te maken. Het ontwerp van het nieuwe gebouw is  ontworpen door architectenbureau Asymmetric Architectes Associés en voldoet ruim aan de eisen voor een BENG-gebouw. Als kers op de taart is het trainingscentrum voorzien van een gebogen verticaal groendak.

Advies of informatie?

Op zoek naar de juist thermische isolatie voor uw bouwproject? Onze experts helpen u graag verder.