Een groendak aanbrengen? Hierop moet u letten!

 

Groendaken zijn tegenwoordig erg populair. Vooral in steden is hun natuurlijke karakter erg geliefd en in sommige buitenlandse steden zelfs verplicht, zoals in Antwerpen en Gent. Overweegt u ook een groendak? Houd dan rekening met enkele belangrijke aandachtspunten. Zo weet u zeker dat u een kwalitatief hoogstaand groen dak creëert.

Maak een keuze tussen de verschillende soorten groendaken

Het ene groendak is het andere niet. Stel uzelf voor de aanleg enkele vragen: wilt u het dak gebruiken als tuin? Bent u bereid om tijd te besteden aan het onderhoud van het groendak? Wanneer het antwoord op beide vragen volmondig ‘ja’ is, kies dan voor een intensief groendak. Dit type vergt hetzelfde onderhoud als een tuin. De begroeiing kan bestaan uit kruiden, grassen en zelfs bomen. Uiteraard is het belangrijk dat uw dakconstructie voldoende stevig is, aangezien een groendak tot wel 1000 kg/m2 kan wegen. Als het regent, loopt dit gewicht zelfs nog op.

Kiest u liever voor een groendak dat minder onderhoud nodig heeft? Ga dan voor een extensief groendak. Op dit type groeien mossen, grassen en vetplanten. Let op: ook dit dak vraagt enige aandacht. Reken op twee keer per jaar een controle en onderhoudsbeurt.

Kies voor de juiste dakbedekking

Een degelijke en geschikte dakbedekking scheelt u een hoop kopzorgen. Soms wordt EPDM gebruikt om groendaken af te dichten. Dit synthetische materiaal is erg dun en heeft een lage ponsweerstand. Daarom kunt u het beter niet gebruiken als dakbedekking bij een groendak. U kunt beter kiezen voor een bitumineus afdichtingssysteem om problemen te voorkomen. Deze membranen zijn bovendien vaak wortelwerend en beschikken over een hoge ponsweerstand, zodat u met een gerust hart het dak op kunt. Doordat deze dakbedekking in twee lagen kan worden aangebracht, is de onderliggende isolatielaag meteen ook duurzaam beschermd.

Verdeel uw dak in vlakken

Als uw dakbedekking is opgedeeld in verschillende vlakken, bespaart u veel werk wanneer er een lekkage is. U kunt dan zeer snel opsporen waar de lekkage zich bevindt en meteen ingrijpen. U kunt ook het dak makkelijk verdelen in verschillende vlakken met een bitumineuze afdichting. Een groendak waarbij EPDM is gebruikt, moet bij lekkage volledig worden uitgegraven en het kost dan ook veel tijd en geld om het te herstellen. De kans dat er een lek ontstaat is dan ook veel kleiner dan bij EPDM. Het risico op lekkage is bovendien veel kleiner bij een bitumineus tweelaagssysteem dan bij een eenlaagse dunne kunststoffolie. Bovendien heeft bitumen een zeer lange levensduur van gemiddeld 40 jaar.

Wilt u meer informatie over groendaken en de juiste bitumineuze dakbedekking? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.