Onderlaag waterdicht en luchtdicht aanbrengen

Bij een schuin dak kunt u niet zonder een goede onderlaag tussen de dakbedekking en het houten dakgeraamte. Zo’n laag beschermt het houtwerk tegen weersomstandigheden en dus tegen indringend vocht en koude lucht. Een goed aangebrachte onderlaag heeft dan ook een positieve invloed op het energielabel van een huis. Maar waarmee houdt u rekening bij de plaatsing van die beschermlaag?

 

1. Maak de onderlaag waterdicht én dampopen

Wanneer u een onderlaag goed aanbrengt, kan er niet langer water via het dak de woning insijpelen. Dat is belangrijk, omdat isolatiemateriaal zijn isolatievermogen verliest wanneer het nat wordt. Toch kunt u niet helemaal voorkomen dat er vocht in de isolatielaag komt. We produceren namelijk veel waterdamp wanneer we koken, wassen en douchen. Om te voorkomen dat deze waterdamp zich opstapelt in de isolatielaag en later voor ongezonde schimmelvorming zorgt, moet u de onderlaag dampopen laten. De dampdoorlatende onderlagen van SOPREMA zorgen dat het vocht in de isolatielaag snel kan verdampen.

 

2. Let op een goede afdichting bij dakdetails

Dakdetails zoals schoorstenen, dakramen, buizen of koepels onderbreken de onderlaag en vereisen daarom wat extra aandacht. Dicht de aansluiting tussen de opstanden en de folie van de onderlaag correct af met Efibande Butyle. Deze methode is snel en eenvoudig en biedt een goede bescherming tegen water en lucht.

 

3. Zorg voor een goede aansluiting tussen de onderlaag en muren

Net als bij de dakdetails is de plaats waar de onderlaag de muur raakt een zwakke plek. Zorg ook daar voor een goede afdichting met tape.

 waterdichte en luchtdicht onderlaag

4. Stem af met alle partijen op de bouwplaats

Helaas wordt een onderlaag nog vaak doorboord nadat de folie is geplaatst. Idealiter worden alle buizen geplaatst voordat de dakwerker aan de slag gaat. Als dit niet mogelijk is, is het vooral belangrijk om goed te communiceren met iedereen die werkt op de bouwplaats. Wordt de onderlaag toch onverwachts doorbroken, dan moet dit zeker gemeld worden zodat de laag alsnog goed kan worden afgedicht.

 

5. Voer een extra controle van de onderlaag in

Een extra controle van de onderlaag is altijd aan te raden. De onderlaag is tijdens de werkzaamheden waarschijnlijk door verschillende mensen belopen en kan eventueel schade hebben door al die schoenen. Inspecteer de folie zeer grondig vóórdat u de dakbedekking aanbrengt. Zo voorkomt u latere lekkages.

 

Vragen? Neem vrijblijvend contact op

Heeft u nog vragen over onderlagen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze dakspecialisten.

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje