Soprema Group geeft boost aan circulaire productie

Met de overname van EPS Nederland bouwt Soprema Group verder aan het economische en ecologische succesverhaal. Beide ondernemingen hebben een stevige reputatie als pioniers in duurzame productie en het hergebruik van materialen. Samen staan ze nog sterker om een leidende rol te spelen in de transitie naar een circulaire economie en een schonere wereld.

EPS Nederland: tweede (en derde) leven voor piepschuim

Piepschuim, zo heet EPS (Expanded Polystrene) in de volksmond. Het is een prachtig verpakkingsmateriaal want schokbestendig, licht in transport, goed isolerend en… 100 procent recyclebaar. Die recyclebaarheid wordt natuurlijk pas realiteit als je erin slaagt gebruikt EPS in te zamelen en effectief circulair te hergebruiken in nieuwe producten. En net dat is wat EPS Nederland sinds 2006 doet: met een eigen innovatief inzamelconcept en bewerkingstechniek geeft het bedrijf een tweede leven aan afgedankt EPS-verpakkingsafval.

De aanpak van EPS Nederland gooit hoge ogen: het is het enige bedrijf in Nederland met het Kiwa-certificaat ‘prestatieladder circulair’, wat maakt dat de grondstoffen opnieuw mogen ingezet worden als nieuw bouwmateriaal. Door daarbij gebruik te maken van voertuigen die rijden op HVO-biodiesel, stoot EPS Nederland 90 procent minder CO2 uit. In 2021 reduceerde EPS Nederland ruim 1.800 ton CO2.

Soprema Group: gerecycleerde EPS wordt XPS

In zijn hoogtechnologische isolatiefabriek in Tongeren (België) produceert Soprema sinds 2020 XPS – met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk en een minimale CO2-impact. XPS (geëxtrudeerd polystyreen) is een innovatief alternatief voor klassieke isolatie en kent een steeds groter wordend succes bij plaatsers, voorschrijvers en bouwhandelaren omwille van zijn uitstekende eigenschappen: lange levensduur, vocht- en drukbestendig, geen giftige stoffen, na bewezen dienst herbruikbaar, eenvoudig te verwerken en… een ideale bouwsteen in de circulaire economie. Die circulariteit wordt natuurlijk pas realiteit als de hele ketting klopt.

En die circulaire ketting klopt meer dan ooit dankzij de overname van EPS Nederland, want de basisgrondstof voor XPS is gerecyleerde EPS.

EPS Nederland + Soprema Group: toonbeeld van circulariteit

De strategieën van EPS Nederland en Soprema Group versterken elkaar om verdere stappen te zetten in het sluiten van de productieketen. Gevolg: de ecologische impact van de activiteiten wordt nog kleiner. Het afgedankt (schoon) piepschuim dat EPS Nederland ophaalt bij bedrijven, in milieustraten, bij instellingen & retailers, … wordt tot blokken gecompacteerd voor een zo efficiënt mogelijk transport naar de Soprema-fabriek in Tongeren. In een gesloten systeem wordt daar alle ingezamelde EPS ingezet als één van de grondstoffen voor XPS-isolatieplaten.

Ook na de overname blijft Soprema Group – traditiegetrouw – verder innoveren en investeren in hoogkwalitatieve producten en geoptimaliseerde bedrijfsprocessen.