XPS

Alles wat je moet weten over geëxtrudeerd polystyreen isolatiemateriaal.

De afkorting XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen. XPS-isolatie is een kunststofschuim dat wordt gebruikt als thermische isolatie. XPS bestaat uit miljoenen cellen die lucht vasthouden, waardoor er geen warmteverlies optreedt. Het materiaal is dus een slechte warmtegeleider – en daardoor een goede isolator. 

XPS-dakisolatie wordt in Nederland voor specifieke doeleinden gebruikt: als de isolatie vochtbestendig en drukvast moet zijn, zoals vaak in kelders, funderingen, koelcellen, groendaken en omkeerdaken het geval is. De Nederlandse Bouw Documentatie (NBD) vindt omgekeerde daken een uitstekend principe voor het na-isoleren van platte daken. Bij omgekeerde daksystemen kan overigens alléén geëxtrudeerd polystyreenschuim (XPS) als isolatiemateriaal gebruikt worden, omdat de isolatie dan boven op de waterkerende laag (de dakbedekking) komt te liggen en het materiaal dus extreem goed bestand tegen vocht moet zijn.

XPS is verkrijgbaar in vlakke isolatieplaten met een gesloten celstructuur, beschikbaar in verschillende druksterktes. Dankzij zijn hoge druksterkte en maatvastheid heeft XPS een zeer lange levensduur. Bovendien kan XPS volledig gerecycled worden – een uitermate geschikt product voor circulair bouwen.

Wat zijn de voor- & nadelen van XPS-isolatie?

XPS is een slechte warmtegeleider, waardoor het een goed isolator is. Het duurzame product is perfect geschikt voor circulair bouwen, is vochtbestendig én drukvast. Maar er is meer. Wij hebben alle voordelen van XPS-isolatieplaten voor je op een rijtje gezet:

Hoge druksterkte

De druksterkte van XPS ligt hoger dan die van andere materialen, zoals EPS, waardoor dit isolatiemateriaal méér toepassingen heeft. Zo kun je er met gemak onder een parkeerdek gebruiken bijvoorbeeld.

Erg goed bestendig tegen vocht

Door de gesloten celstructuur van XPS neemt het materiaal geen water op. Deze vochtbestendigheid maakt het materiaal zo geschikt voor bijvoorbeeld de isolatie van keldermuren – ook langs de buitenkant. 

Zeer geschikt voor isolatie van daken

de lambda-waarde van XPS ligt tussen de 0,033 en 0,036 W/mK. Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Met XPS-isolatieplaten bespaar je tot wel 25 tot 30 procent warmteverlies. De XPS-isolatieplaten kunnen zowel aan de binnen- als buitenkant van een buitenmuur geplaatst worden. Zo kun je eenvoudig en snel de isolatiewaarden verbeteren van een bestaand gebouw.

Licht en gemakkelijk verwerken met tand- en groefsysteem

XPS-platen zijn heel licht en daarom aangenaam om mee te werken. Bovendien kun je ze eenvoudig op maat verzagen zonder dat dit irritatie aan de huid of ogen veroorzaakt. XPS is eenvoudig en snel te plaatsen dankzij een tand- en groefsysteem: hiermee kun je de platen snel in elkaar klikken, bovendien verkleint dit het risico op koudebruggen. In omkeerdaken wordt vooral een sponningsysteem gebruikt.

Een lange levensduur en duurzaam geproduceerd isolatiemateriaal

SOPRA XPS is 100% recyclebaar én duurzaam geproduceerd op onze eigen XPS-productiesite in Tongeren, België. Tijdens het productieproces hergebruiken we al het productie-afval (zerowastebeleid) en houden we onze CO2-uitstoot zo klein mogelijk. Bovendien is de grondstof voor XPS gerecycled piepschuim (EPS) zoals bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal. XPS is dan ook zeer geschikt voor aannemers en projectleiders die circulair willen bouwen. Er komen geen giftige of schadelijke stoffen vrij bij afbraak.

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Welke nadelen heeft XPS?

XPS mag niet in een warm dak geplaatst worden. Daar kies je het best voor andere isolatiematerialen, zoals PIR en PUR

Je hebt van XPS een dikkere laag nodig dan van bijvoorbeeld PIR of PUR, omdat de lambda-waarde van XPS hoger ligt. Dat wil zeggen dat PIR en PUR nog iets beter isoleren dan XPS. Toch blijft XPS een uitstekende keuze voor de isolatie van je project.

SOPREMA wil graag haar ecologische impact zo klein mogelijk houden. Daarom wordt bijzonder veel aandacht besteed aan bijvoorbeeld duurzame productontwikkeling, recycling en vermindering van restmaterialen.

Toepassing & bevestiging

XPS is licht en zeer gemakkelijk te verwerken: isolatieplaten van XPS zijn daarom aangenaam om mee te werken. Doordat de platen verkrijgbaar zijn in verschillende maten en druksterktes is XPS geschikt voor meerdere toepassingen. Maar hoe bevestig je een XPS-isolatieplaat en wat zijn de verschillende afwerkingen van XPS?

Door de brede waaier aan druksterktes is XPS voor veel verschillende toepassingen geschikt. Van renovatieprojecten tot de isolatie van parkeerdaken en -garages: voor elk project vind je bij Soprema Nederland het juiste XPS-isolatiemateriaal

Dankzij zijn hoge druksterkte leent XPS zich meer dan andere isolatiematerialen voor vloerisolatie. En met zijn hoge vochtbestendigheid vormt XPS ook prima oplossing voor ondergrondse toepassingen, zoals keldermuren en funderingen. Doordat XPS uitermate vochtwerend is, is het de enige isolatiesoort die in een omkeerdak gebruikt mag worden.

XPS-isolatieplaten zijn gemakkelijk en snel te plaatsen. De platen zijn heel licht en eenvoudig op maat te verzagen. Dit kan met een gewone handzaag of Festool-zaag. XPS is een schoon product om mee te werken: waar je (EPS)piepschuim overal tegenkomt na het verwerken, komt er bij het verwerken van XPS slechts wat zaagsel vrij; geëxtrudeerd polystyreen kruimelt niet. 

Je kunt XPS-platen losliggend plaatsen, lijmen of mechanisch bevestigen. Bij omkeerdaken worden de XPS-isolatieplaten los gelegd en op hun plaats gehouden door ballast als grind of tegels. Op wanden worden XPS-platen meestal mechanisch bevestigd. Sommige toepassingen, zoals ondergrondse keldermuren, vereisen dat je de platen verlijmt.

Om goed uit te leggen wat precies de verschillen zijn tussen XPS, PIR en EPS, is het belangrijk om eerst de verschillen tussen XPS en EPS duidelijk te hebben. De naam ‘XPS’ lijkt op EPS – beter bekend als piepschuim – maar de materialen zijn verschillend.

Zowel XPS als EPS zijn vormen van polystyreen, maar waar EPS of geëxpandeerd polystyreen bestaat in op maat gesneden platen, geperste platen in een mal en losse bolletjes, is XPS of geëxtrudeerd polystyreen voornamelijk beschikbaar in vlakke platen. Beide isolatiematerialen bieden een uitstekende thermische isolatie, maar XPS heeft een hogere celdichtheid en is daarom verkrijgbaar in hogere druksterktes dan EPS. Bovendien is XPS beter resistent tegen waterdamp, terwijl EPS meer lucht en vocht doorlaat. Dat maakt XPS beter geschikt voor de isolatie van vochtige plaatsen, zoals kelders.

EPS en XPS zijn polystyreen: EPS (ook bekend als piepschuim) is geëxpandeerd polystyreen, XPS is geëxtrudeerd polystyreen. PIR is polyisocyanuraat. De drie materialen zijn degelijke thermische isolatiematerialen, elk met hun eigen sterke eigenschappen. Waar XPS vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde. EPS is dan weer een erg budgetvriendelijk materiaal.

XPS, EPS en PIR zijn dus alle drie veelgebruikte materialen met elk hun specifieke kwaliteiten. Lees meer over de overeenkomsten en belangrijke verschillen tussen XPS, EPS en PIR in onze uitgebreide blog.

Soprema houdt de kosten van onze XPS-platen (link naar nieuwe blog) nauwlettend in de gaten en houdt deze zo laag mogelijk. Dit doen we onder andere door EPS-afval als grondstof te gebruiken en het transport te optimaliseren met directe levering vanaf onze fabriek in Tongeren. Omdat we graag flexibel zijn, maken we ook speciale aanbiedingen voor grote bestellingen.

Natuurlijk heeft de grootte van je project invloed op het prijskaartje van je XPS-bestelling. Daarnaast kan de bevestigingswijze een rol spelen: mechanisch bevestigen is eenvoudiger dan lijmen, maar niet altijd mogelijk — bijvoorbeeld wanneer je XPS ondergronds gebruikt.

Ook de plaats waar je je XPS gaat aanbrengen heeft dus invloed. In ondergrondse toepassingen is er meer vakkennis en materiaal vereist dan bijvoorbeeld in een omkeerdak. Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

Uitgelicht XPS-project

Kasteel Heemstede

Houten

Veelgestelde vragen

Ja, XPS is drukvast. Een drukvast materiaal heeft een hoge druksterkte. Dat wil zeggen dat het materiaal een hoge belasting aankan voor het gaat vervormen. Voor de XPS-isolatieplaten van SOPREMA ligt de druksterkte tussen de 300 en de 700 kPa.

Ja, XPS is waterbestendig. Dat komt door de gesloten celstructuur van het kunststofschuim. Die celstructuur voorkomt dat het XPS-isolatiemateriaal water opneemt. Dit maakt XPS uitermate geschikt voor bijvoorbeeld de isolatie van keldermuren.

Je kunt XPS-platen losliggend plaatsen, lijmen of mechanisch bevestigen. Bij omkeerdaken worden de XPS-isolatieplaten los gelegd en op hun plaats gehouden door ballast als grind of tegels. Op wanden worden XPS-platen meestal mechanisch bevestigd. Sommige toepassingen, zoals ondergrondse keldermuren, vereisen dat je de platen verlijmt.

De afkorting XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen. XPS-isolatie is een kunststofschuim dat wordt gebruikt als thermische isolatie. XPS bestaat uit miljoenen cellen die lucht vasthouden, waardoor er geen warmteverlies optreedt.

In het productiecentrum van SOPREMA in Tongeren, België, wordt oude EPS gebruikt om nieuwe XPS van te maken, zoals bijvoorbeeld uit gebruikte visverpakking en verpakkingsmateriaal.

XPS heeft een zeer hoge druksterke. De druksterkte van XPS ligt hoger dan die van andere materialen, zoals EPS, waardoor dit isolatiemateriaal meer toepassingen heeft. Zo zijn de Sopra XPS 500 en Sopra XPS 700 extreem drukbestendig waardoor ze uitermate geschikt zijn voor vloeren en parkeerdaken.

XPS kan na plaatsing zowel geschilderd als gestuukt worden. Voor het schilderen van XPS moet de verf wel op waterbasis zijn en is het aan te raden om eerst een laag grondverf te gebruiken. De afwerking van losliggende XPS-platen die geballast worden met grind – zoals daken, dakterrassen en parkeerplaatsen – kunnen perfect gecombineerd worden met de vloeibare waterdichting van Alsan. Hiermee zijn eindeloze kleurcombinaties mogelijk voor een schitterende afwerking naar keuze.

Ja, XPS is herbruikbaar, op voorwaarde dat de isolatieplaten losliggend geplaatst of mechanisch bevestigd zijn – volgens het omkeerdakprincipe met een ballastsysteem (bijvoorbeeld grind).

Bij SOPREMA produceren we onze XPS-isolatieplaten op duurzame wijze. We beperken onze CO₂-uitstoot zoveel mogelijk en voeren een zerowastebeleid. Bovendien hebben de platen een lange levensduur en zijn ze 100% recyclebaar, op voorwaarde dat ze mechanisch bevestigd worden.

Nee, een XPS-plaat is niet dampdicht. Naast vochtbestendig zijn XPS-isolatieplaten ook heel dampdoorlatend. Dat betekent dat vochtige lucht van binnenuit de woning toch kan ontsnappen via de isolatielaag. Doordat het materiaal geen vocht opneemt, neemt het risico op schimmels ook aanmerkelijk af.

Ja, net als andere isolatiematerialen zoals bijvoorbeeld EPS en PU is ook XPS brandbaar. Het hoort thuis in brandklasse E.

Ja, XPS kan na plaatsing zowel geschilderd als gestuukt worden. Voor het schilderen van XPS moet de verf wel op waterbasis zijn en is het aan te raden om eerst een laag grondverf te gebruiken.

Deel XPS: alles over geëxtrudeerd polystyreen | SOPREMA NL