Zo kiest u de juiste primer voor bitumineuze platte daken

De bitumineuze onderlaag mag nog van de beste kwaliteit zijn, zonder de juiste primer is de kans groot dat het membraan na verloop van tijd begint los te komen. Een kwalitatieve primer is dan ook belangrijk om de ondergrond van het platte dak optimaal voor te bereiden. Bij SOPREMA hebben we een breed aanbod aan primers die geschikt zijn voor allerlei toepassingen. Maar hoe maakt u daaruit de juiste keuze? In dit artikel laten we zien hoe u de knoop doorhakt.

 

Waarom een primer?

Of u de bitumineuze membranen nu plakt of brandt, het aanbrengen van een primer is een belangrijke stap in de dakopbouw, die nooit mag worden overgeslagen. Een primer zorgt immers voor een goede hechting tussen de ondergrond en de onderlaag. Meestal ligt er een flinke hoeveelheid stof op de draagconstructie van het dak – zeker bij betonnen ondergronden. Het is belangrijk om eerst het stof zoveel mogelijk weg te borstelen en het vervolgens te fixeren met de juiste primer. Doet u dat niet, dan is de kans groot dat door het stof de onderlaag gaat afschilferen, met alle gevolgen van dien. De toplagen gaan daardoor op hun beurt loslaten en het dak is niet meer waterdicht. Natuurlijk heeft een primer weinig zin bij losliggende of mechanisch bevestigde constructies, maar in alle andere gevallen is het een onmisbaar product.

 

Vier soorten primers voor bitumineuze daken

Er zijn vier soorten primers, elk met andere bijzondere eigenschappen:

 

1.     Solventgedragen primers:

Solventgedragen primers zijn geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Deze producten zijn licht vloeibaar en hebben een groot voordeel: ze drogen heel snel, omdat solventen vlug verdampen. De droogtijd is meestal hooguit een half uur tot drie kwartier. Daarna kunt u weer verder.

Deze primers hebben ook een belangrijk nadeel. Solventen zijn namelijk erg brandgevaarlijk. Dat brengt risico’s bij de opslag en het transport. Daarom moeten solventen altijd vervoerd worden volgens de regels van het ADR (Accord relatif au transport international de marchandises Dangereuses par Route), het pan-Europese verdrag voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg. Ook wanneer u membranen brandt, moet u goed opletten. Als u zich niet houdt aan de droogtijd of de brander te dicht bij de emmer met primer laat komen, ontstaat er een steekvlam.

 

U heeft de keuze uit:

  • SOPRADERE QUICK: zoals de naam al zegt, heeft deze primer een zéér snelle droogtijd.
  • ELASTOCOL 500: werkt u met SBS-bitumen en wilt u een nóg betere hechting met de ondergrond? Dan is deze primer een uitstekende keuze.

 

2.    Watergedragen primers:

In tegenstelling tot de solventgedragen primers, hebben de watergedragen varianten een variabele droogtijd die sterk afhankelijk is van de weersomstandigheden. Zo zal de droogtijd bij mooi weer ongeveer hetzelfde zijn als bij solventgedragen primers, maar bij vochtig of mistig weer duurt het langer om het product te laten drogen.

Deze primers hebben wel een belangrijk pluspunt dat ze erg populair maakt: ze zijn absoluut niet brandgevaarlijk. AQUADERE, een hechtprimer op basis van bitumen in waterfase, is de perfecte keuze voor wie graag extra brandveilig werkt.

 

3.    Primers voor zelfklevende toepassingen:

Zelfklevende bitumen vraagt om een speciaal soort primer. Dit soort primers versterkt de kleefkracht van de zelfklevende membranen en verzekert een goede hechting met de ondergrond. Gebruik ELASTOCOL 600, een solventgedragen primer die speciaal is ontwikkeld voor zelfklevende membranen, of kies voor ELASTOCOL 503.

 

4.    Primers voor civiele bouwwerken

Ook civiele projecten, zoals bruggen of wegdekken, vragen om een speciaal soort primer. Voor burgerlijke projecten zijn dit de meest geschikte primers:

  • AQUADERE TP:
  • ELASTOCOL 500 TP

 

primer

 

Primers aanbrengen

Alle primers van SOPREMA kunnen snel en makkelijk worden uitgesmeerd met een verfrol op een droge, stof- en vetvrije ondergrond. Voor grotere projecten kunt u gerust een spuitmachine gebruiken. In dat geval moet u alleen opletten dat de zwarte kleur van de primer geen vlekken maakt op de omliggende materialen.

 

Zoekt u een geschikte primer voor een bepaald project of heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan zeker contact op onze productspecialisten. Zij staan u graag vrijblijvend te woord.