Vermijd vochtproblemen met behulp van een dampremmende laag

U wilt uw plat dak zo grondig mogelijk isoleren? Groot gelijk! Zorg dan wel dat u daarbij alle nodige materialen gebruikt, zodat het isolatiemateriaal optimaal kan presteren. Hierbij speelt ook de dampremmende laag een belangrijke rol. Maar wat doet deze laag eigenlijk? U leest het hier.

 

Wat is een dampremmer?

Deze dampremmende laag wordt altijd aan de warme binnenzijde aangebracht. Met een dampremmer voorkomt u dat de warme, vochtige binnenlucht in contact komt met de koudere buitenlucht en zo voor condens zorgt. Condens ontstaat door warmtestroming (vochtige binnenlucht die zich verplaatst), door waterdamp die zich verspreidt of door bouwvocht.

 

Hoe vermijdt u vochtproblemen?

Of u een goed geïsoleerd dak heeft, hangt niet alleen af van de kwaliteit van het isolatiemateriaal. Het is net zo belangrijk dat de plaatsing van een dampremmer  op een goede manier gebeurt. Door een vochtregulerend dampscherm aan te brengen onder de isolatie, voorkomt u condensvorming en daarmee ook vocht- en schimmelproblemen. Een isolatiemateriaal dat vochtig is, wordt aangetast, waardoor zijn isolatiewaarde flink kan dalen.

dampremmende laag

Perfect aanbrengen is essentieel voor de prestaties

Alleen wanneer u een dampremmende laag perfect aanbrengt, doet het wat het hoort te doen. Dat betekent dat u de banen bij voorkeur tien centimeter laat overlappen en alle naden netjes dichtmaakt. Ook bij doorvoeren, hemelwaterafvoeren en uitlopen moet de dampremmende laag dampdicht worden aangebracht. Daarnaast dient de dampremmende laag bij de dak(rand)opstanden te worden opgezet tot 50mm boven de dikte van het isolatiemateriaal en dampdicht te worden aangesloten op de bouwkundige opstanden en overige doorvoeren.

 

Sopravapstick ALU TS, de hoogwaardige dampremmer

Als u een hoogwaardige dampremmer zoekt voor gebouwen met een hoge vochtproductie, is Sopravapstick Alu TS van SOPREMA – een zelfklevend membraan met een aluminium composiet wapening – een goede keuze. Deze laag kan ook fungeren als eerste waterdichte noodlaag en is mandragend.

Twijfelt u over welke dampremmende laag u het beste kunt kiezen? Of wilt u graag meer informatie over de andere innovatieve oplossingen van SOPREMA? Neem gerust contact op met onze experts!

← Vorige Volgende →