EPDM-dakbedekking: alles over de verschillende toepassingen

EPDM is een flexibele kunststof dakbedekking die meestal uit één groot membraan bestaat. De dakbedekking is op elke gewenste maat te bestellen en met EPDM is het dak bijna direct waterdicht, ongeacht de verschillende toepassingen. De verwerking van EPDM op dak is erg gemakkelijk en er kunnen in korte tijd veel meters worden gemaakt. Grote stappen en snel thuis dus!

Wil je meer weten over EPDM-dakbedekking en de verschillende toepassingen ervan? In ons blog beschrijven we uitgebreid welke EPDM-systemen geschikt zijn voor welke daken, hoe deze vervolgens gelegd dienen te worden en wat de voor- en nadelen van de verschillende EPDM-systemen zijn. Na het lezen van deze punten ben je als dakdekker op de hoogte van alle ins en outs over het aanbrengen van EPDM-dakbedekking.

Verschillende EPDM-toepassingen

EPDM-dakbedekking kan op vier manieren toegepast worden:

  1. EPDM losliggend geballast (bijv. met grind of tegels)
  2. EPDM gedeeltelijk verlijmd / partieel verkleefd
  3. EPDM volledig verlijmd / volledig verkleefd
  4. EPDM mechanisch bevestigd middels inductielassysteem

 

1. EPDM losliggend geballast (bijv. met grind of tegels)

EPDM losliggend geballast is de meest duurzame toepassing binnen de verschillende systemen. Een kimfixatie voorkomt dat de EPDM-dakbedekking loskomt in de hoeken. Deze wordt gerealiseerd door contactlijm te gebruiken. Het EPDM-membraan wordt niet gehecht aan de ondergrond, waardoor er minder snel beschadigingen of scheuren ontstaan. Tevens zorgt de ballast van tegels of grind op EPDM ervoor dat warmte en Uv-straling worden weerkaatst. Hierdoor veroudert het dak minder snel. Alleen wanneer de constructie van het gebouw is berekend op het extra gewicht van de ballastlaag, kan dit type daksysteem worden toegepast. Ondanks dat deze EPDM-dakbedekking weinig onderhoud vergt en makkelijk kan worden losgehaald, is het wel noodzakelijk om de ballastlaag regelmatig te reinigen.

 

epdm dak

 

2. EPDM gedeeltelijk verlijmd / partieel verkleefd

Wanneer er wordt overwogen om het dak te renoveren, moet uit de windbelastingberekening blijken of partiële verkleving voldoende houvast biedt aan de ondergrond. Advies is om via een inkeping de staat van het dak goed te onderzoeken om te bepalen hoe het huidige dak is opgebouwd. Hierbij wordt er zowel gekeken naar de onderconstructie van het dak als naar de dakbedekking zelf. Een uitgebreide dakinspectie kun je door één van onze dakexperts laten uitvoeren. Zij kunnen je ook ondersteunen met bouwfysische berekeningen, projectbegeleiding en onderhoudsadvies. Blijkt uit onderzoek dat het oude dak kan blijven liggen, dan kan deze prima dienen als dampscherm. Bij oudere daken is er vaak geen sprake van isolatie, waardoor er veel binnenwarmte ontsnapt. Door PIR-isolatieplaten aan te brengen op een goed dampscherm, wordt vocht in de binnenlucht tegengehouden en condensatie in de isolatie voorkomen.

 

epdm dak

 

3. EPDM volledig verkleed daksysteem

EPDM kan volledig verkleefd worden op de ondergrond, bijv. op (gas)beton, hout, bitumineuze dakbedekking en gecacheerde PIR-isolatiematerialen. Ook is EPDM de ideale ondergrond voor verschillende groendaksystemen, zoals GRS, Flordepot of Royal Sedum Cassettes. Let wel op: een groendak is geen ballast! Bij dit daksysteem en bij ondergronden die niet optimaal hechten, wordt het EPDM-membraan volledig verkleefd. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat de dakbedekking losraakt. Deze verwerking wordt veel toegepast bij carports, parkeerdaken en overkappingen.

 

epdm dak

 

4. EPDM bevestigd middels inductielassysteem

Een EPDM-membraan kan ook worden bevestigd met het unieke bevestigingssysteem van OMG RhinoBond, gebaseerd op elektromagnetische inductielastechnologie. Het systeem gebruikt als bevestigingsmiddel drukverdeelplaten om het membraan te bevestigen, zonder deze te doorboren. Het resultaat is een Factory Mutual-goedgekeurd systeem dat geen punten creëert waar vocht kan binnendringen, minder bevestigingsmiddelen vereist en superieure windweerstand biedt. EPDM-dakbedekking die op deze wijze is bevestigd, is eenvoudig te demonteren, scheiden, en is goed voor het milieu. Deze methode wordt dan ook steeds meer toegepast. 

Meer weten?

Bekijk ons ruime aanbod EPDM daksystemen in onze webshop!