Trends en ontwikkelingen op het gebied van bitumen dakbedekking

De trends, ontwikkelingen en regelgeving rondom dakbedekking, veilig (ver)werken en duurzaam bouwen zijn bijna niet meer te volgen. Het moet milieuvriendelijker en duurzamer. Maar hoe? En wat betekent dat voor u als dakdekker? In dit artikel de belangrijkste trends en ontwikkelingen op een rij!

 

Brandveilig werken op daken

In mei 2009 ging de NEN6050 van kracht; brandveilig werken op daken. Het gebruik van open vuur in onder andere randzones en bij opgaand gevelwerk werd aan banden gelegd. Voor SOPREMA betekende dit het begin van zelfklevende bitumineuze dakbedekking. Inmiddels zijn deze producten niet meer weg te denken uit het assortiment en worden zij niet alleen toegepast op de in de NEN6050 voorgeschreven plaatsen. Ook complete dakvlakken worden tegenwoordig (deels) zelfklevend uitgevoerd.

 

Tilnorm van maximaal 25 kilo

Een andere ontwikkeling is de in 2012 ingevoerde Arbo tilnorm. Producten zwaarden dan 25 kg mogen niet meer door 1 persoon getild worden. Een tweede persoon moet ingeschakeld worden of er moet gebruik worden gemaakt van een tilhulp. Ook voor de productie en transport van de bitumen dakbanen had dit gevolgen. De producten werden, waar mogelijk, aangepast naar het maximale gewicht. Zo voldoen onze dakrollen aan de tilnorm en kunt u uw werk op dezelfde manier blijven uitvoeren.

 

Toenemende vraag naar levensduurrapportages

Een levensduurrapportage op uw product wordt bijna als vanzelfsprekend ervaren. Ook producten van SOPREMA hebben een minimale levensduur van 25 jaar volgens de rapportage van het BDA. Dat betekent dat wij u kunnen verzekeren van een kwalitatief goed en duurzaam product. Natuurlijk spelen er meerdere factoren een rol, zoals de verwerking en externe omgevingsfactoren. Daarvoor bieden wij onze klanten ieder jaar een training aan. Een specifieke producttraining waarbij theorie wordt gecombineerd met de verwerking in de praktijk.

trends bitumen dakbedekking

Stijgende vraag naar duurzame en natuurlijke materialen

Iedere dag wordt er bij SOPREMA hard gewerkt om net dat beetje extra in onze producten te integreren. Maar laten we niet vergeten dat bitumen al een natuurlijk materiaal is. Bitumen is een rest product dat ontstaat na de destillatie van aardolie. Ook het duurzame karakter van bitumen wordt vaak onderschat: het gaat jarenlang mee en is bovendien prima recyclebaar, zeker wanneer het mechanisch bevestigd wordt. Bitumen moet hierbij niet verward worden met teer, teer is een steenkoolproduct (dat overigens niet meer toegepast mag worden). Vervuiling van bitumen dakbedekking met teer maakt recycling van de producten onmogelijk.

 

Trends & ontwikkelingen bitumen dakbedekking

Als we terug kijken dan moeten we vooral signaleren dat de verkoop van bitumineuze producten stil kan komen te liggen door een tekort aan andere materialen. Denk hierbij aan de PIR crisis, door een tekort aan MDI was een beperkte productie van PIR isolatie mogelijk. Veel bouwprojecten kwamen stil te liggen of werden uitgesteld, wat ook gevolgen had voor de afname van dakbedekking. Als we vooruit kijken; wat moeten we komende jaren vooral in de gaten houden? Dan richten we ons op het voorzien in de behoeften van de afnemer. De wensen/behoeften van de afnemers, verwerkers of eindgebruikers gaan een steeds belangrijkere rol spelen in de aankoop beslissing. Als producent is het belangrijk om deze behoeften in kaart te brengen en hier op in te spelen. Ontzorgen is hierin een begrip. De toenemende vraag naar BIM objecten, BREAAM, Lean & Green, luchtdicht bouwen en bijvoorbeeld het verhogen van de minimale Rc waarde zullen de komende jaren de nodige aandacht krijgen SOPREMA.

 

Duurzame waterdichting blijft belangrijkste factor

Hoewel de prijzen te allen tijde een belangrijke rol spelen zal de kwaliteit van de producten het uiteindelijk winnen. In onder andere prestatiecontracten en levensduurrapportages is de prijs niet zichtbaar. Het belangrijkste is is dat het product waterdicht is en dat ook voor een lange periode. Ondersteuning en advisering in het verwerkingsproces, het verwerken van de dakbedekking, zal steeds belangrijker worden. Ook de training van dakdekkers is en blijft een belangrijke, misschien wel dé belangrijkste, factor.  Want zoals bekend; iedere keten is zo sterk als de zwakste schakel.

 

Vrijblijvend advies of contact?

Onze experts brengen u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en regelgeving rondom producten en verwerking. Neem contact op via info@soprema.nl of bel 31 (0)515-533 000.

← Vorige Volgende →