Als professional in de bouwsector weet je dat het kiezen van de juiste dakbedekking essentieel is voor zowel de duurzaamheid als de esthetiek van een gebouw. Bij Soprema Nederland bieden we een breed scala aan dakbedekkingsopties, elk met hun unieke voordelen en kenmerken. Of je nu architect, aannemer of dakdekker bent, dit blog helpt je de perfecte match voor jouw project te vinden.

1. Bitumen dakbedekking

Bitumineuze dakbedekking is een 100% Nederlands product, gemaakt in het productiecentrum in IJlst, en doet al jaren dienst als waterdichtingsmateriaal. Bitumen staat bekend om zijn lange levensduur en veelzijdigheid: je kunt het voor zowel platte als licht hellende daken gebruiken. Bovendien is het materiaal bestand tegen extreme weersomstandigheden, ideaal voor ons Nederlandse klimaat. Vergeet niet om je klanten te vertellen dat het het beste is om een bitumineus dak één keer per jaar te onderhouden.

Handig bij groendaken

De treksterkte van bitumen is groter dan die van EPDM en het materiaal heeft een hogere mechanische weerstand. Je kan bijvoorbeeld een intensief groendak aanleggen op een bitumen toplaag; en wanneer je op het dak loopt, zal het niet snel geperforeerd geraken. Daarnaast is een bitumineus dak gemakkelijk te compartimenteren – wat aangeraden is bij groendaken. 

Budgetvriendelijk

Wist je bovendien dat de prijs van bitumen meevalt? Klanten voor wie de prijs een doorslaggevende factor is, kan je dus het beste een bitumen dak aanraden. 

Gemakkelijk te verwerken

Een andere handige eigenschap van bitumen is dat je het materiaal het hele jaar door kan verwerken – ook bij koude temperaturen. Dit kan niet bij andere dakbedekkingsmaterialen, zoals bijvoorbeeld EPDM. 

Ook verkrijgbaar in het wit

Een nadeel aan bitumen? De zwarte kleur van het materiaal kan veel warmte absorberen, waardoor de temperaturen op het dak hoog kunnen oplopen. Om dit te voorkomen, kan je kiezen voor een bitumen dakbaan afgewerkt met witte leislag.

 
Voordelen Nadelen
Lange levensduur Zwart materiaal absorbeert warmte
Veelzijdigheid  
100% Nederlands product  
Scherpe prijs  
Hoge treksterkte  
Hoge mechanische weerstand  
Budgetvriendelijk  
Gemakkelijk te compartimenteren – ideaal bij groendaken  
Het hele jaar door verwerkbaar  

2. EPDM-dakbedekking

Lange levensduur …

Ook EPDM is een materiaal dat lang meegaat, dankzij zijn weerbestendigheid. Het is bovendien een onderhoudsvriendelijk materiaal. 

… maar moeilijk te vervangen

Een nadeel: als je EPDM moet vervangen, moet je de hele laag verwijderen en helemaal opnieuw aanleggen. Bij materialen zoals bitumen kan je een nieuwe strook boven op de bestaande laag aanbrengen. Waar EPDM ook al redelijk prijzig is in de aankoop, is het dus ook niet goedkoop om het te herstellen. 

Niet beloopbaar

Ten slotte mag je ook niet op EPDM lopen: de kans op perforatie en dus lekkages is te groot. Dat vraagt om de nodige voorzichtigheid bij het aanleggen van het dak. EPDM is heel elastisch, een kenmerk dat je bijvoorbeeld ook bij SBS-bitumen terugvindt.

Voordelen Nadelen
Lange levensduur Bij gebrek: gehele laag vervangen
Weerbestendig Redelijk prijzig
Onderhoudsvriendelijk Niet beloopbaar, perforatierisico
Heel elastisch  

3. TPO-dakbedekking

TPO is eigenlijk EPDM 2.0: het is het resultaat van de wetenschappelijke zoektocht om EPDM nog beter te maken. 

Recyclebaar 

Een groot voordeel aan TPO is dat je het kan recyclen: mechanisch bevestigde TPO-dakbanen kan je van het ene gebouw overzetten op het andere. Met een levensduur van zo’n 20 jaar is het materiaal minder duurzaam dan bitumen of EPDM, maar gaat het materiaal nog steeds lang mee. 

Onderhoudsvriendelijk

TPO vraagt om weinig onderhoud en heeft een goede weerbestendigheid. Hoge temperaturen, hevige rukwinden en storm: met een TPO-dak hoef je je geen zorgen te maken.

Brandveilig en budgetvriendelijk

TPO heeft ten slotte een laag brandgevaar en is net zoals PVC een budgetvriendelijk materiaal. Een nadeel? Deze kunststof is niet in zoveel kleuren beschikbaar als PVC. 

Voordelen Nadelen
EPDM 2.0 Minder lange levensduur (20 jaar)
Recyclebaar In minder kleuren beschikbaar dan PVC
Onderhoudsvriendelijk  
Hoge weerbestendigheid  
Budgetvriendelijk  
Laag brandgevaar  

TPO vs. bitumen

TPO vs. EPDM

TPO: 

  • Lange levensduur (20 jaar)
  • Recyclebaar
  • Weinig tot geen onderhoud
  • Budgetvriendelijk
  • Laag brandgevaar

Bitumen: 

  • Lange levensduur (30-40 jaar)
  • Herstelbaar met stroken
  • Eén keer per jaar onderhouden
  • Treksterkte

TPO: 

  • Recyclebaar
  • Weinig tot geen onderhoud
  • Budgetvriendelijk
  • Laag brandgevaar

EPDM:  

  • Lange levensduur
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Heel elastisch

4. PVC-dakbedekking

Eenvoudige installatie

PVC-dakbedekking is gemaakt vankunststof en is een heel licht materiaal. Dat maakt de plaatsing van PVC heel eenvoudig. Bovendien heeft PVC een goede weerstand tegen chemische stoffen, waardoor het een geliefd dakbedekkingsmateriaal is voor gebouwen die in (de nabijheid van) een industrieterrein staan. 

Weerbestendig

PVC is thermoplastisch: door de toevoeging van weekmakers en UV-stabilisatoren kan PVC uitzetten en weer inkrimpen bij temperatuurwisselingen. Maar let op: die weekmakers, UV-stabilisatoren en de uitstoot van schadelijke stoffen bij de productie van het materiaal, maken dit kunststof een minder goede keuze voor het milieu.

Verschillende kleuren

Ten slotte voegt PVC esthetische waarde toe aan het gebouw, omdat het strak en elegant oogt én het in verschillende kleuren beschikbaar is. Het vraagt bovendien om weinig onderhoud – en dat is altijd mooi meegenomen.

Voordelen Nadelen
Licht Uitstoot van schadelijke stoffen bij productie
Gemakkelijk te installeren Iets kortere levensduur dan bitumen en EPDM
Goede weerstand tegen chemicaliën  
Thermoplastisch  
Esthetische meerwaarde  
Weinig onderhoud nodig  
Zeer budgetvriendelijk  

Soprema helpt je kiezen

Bij het kiezen van de juiste dakbedekking is het cruciaal om een balans te vinden tussen functionaliteit, duurzaamheid, esthetiek, en budget. Bij Soprema Nederland staan we klaar om je te adviseren over de beste oplossingen voor jouw specifieke project. Neem contact met ons op voor meer informatie of advies op maat.