Circulair bouwen zit in de lift en dat is niet meer dan logisch. Ook bij Soprema hechten we veel belang aan de recyclebaarheid van onze materialen en streven we naar een kleine ecologische voetafdruk. De milieuvriendelijkheid van een product hangt af van het totaalplaatje: hoe wordt het materiaal gemaakt en wat gebeurt ermee als het op termijn vervangen wordt? TPO scoort hierin goed op beide vlakken.
Kies voor dakbedekking die lange tijd meegaat
Kiezen voor duurzame producten is de eerste stap richting ecologisch bouwen. Met duurzame producten beperk je immers het energie- en materiaalverlies. Want elke keer als je niet-duurzame producten moet vervangen, verbruik je materiaal en energie, boven op de energie die nodig was om het materiaal te produceren. Kies dus voor een dakbedekking die lange tijd meegaat.
Productie in Europa
Een ander criterium voor de ecologische voetafdruk van een product is de locatie waar het geproduceerd wordt en hoe ver de materialen getransporteerd moeten worden. Soprema investeert daarom al jaren in productiesites in Europa, zodat het transport beperkt blijft. Ook onze Flagon TPO-producten maken we in Europa. Bijkomend voordeel? Ons brede assortiment aan producten en materialen voldoet altijd aan de Europese normen. Bekijk voor Nederland het KOMO-attest voor de technische details.
Geen weekmakers of chloorverbindingen
Ook de samenstelling van Flagon TPO maakt deze dakbedekking geschikt voor bouwprojecten, waarbij het milieu hoog op het prioriteitenlijstje staat. Flagon TPO bevat geen chloorverbindingen of weekmakers. Door de samenstelling van TPO kun je een langere levensduur verwachten in vergelijking met PVC van dezelfde dikte. Bovendien heeft TPO betere mechanische eigenschappen, waardoor er efficiënter gewerkt kan worden. Een extra voordeel: tijdens de montage zijn er minder bevestigingsmaterialen nodig, waardoor ook minder energie verbruikt wordt.
Dakbedekking van TPO is 100% te recyclen
TPO-dakbanen vrij van modder en bevestigingsmiddelen zijn volledig recyclebaar. En dan bedoelen we niet dat oude TPO-dakbanen verwerkt worden tot ander materiaal. TPO-dakbanen worden gerecycled tot nieuwe TPO-dakbanen. Daarvoor hebben we wel de medewerking van de dakspecialisten nodig. De recyclebaarheid van materialen hangt namelijk vaak af van de manier waarop zij de dakbanen bevestigen. Dakbanen die verlijmd worden, zijn moeilijker te sorteren. Bij mechanische bevestiging of bij toepassing van ballastlagen daarentegen kunnen de materialen en gereedschappen netjes gesorteerd en hergebruikt worden. Hoe meer dakdekkers duurzaam demontabel werken en hun materialen bij ontmanteling van een dak zorgvuldig sorteren, hoe beter we kunnen recyclen.
Betaalbaar inzamelsysteem voor TPO
Om het hergebruik van TPO te vergemakkelijken, hebben brancheverenigingen Vekudak en VEBIDAK ‘Roofcollect’ ontwikkeld. Dit systeem voor het recyclen van thermoplastische dakbedekking bestrijkt het volledige proces: van het inzamelen tot het verwerken van het materiaal, dat vervolgens een nieuw leven krijgt.
Hoewel recyclen kosten met zich meebrengt, liggen deze beduidend lager dan de afvoerkosten van ongesorteerd bouw- en sloopafval. Roofcollect is dus niet alleen een milieubewuste, maar ook een financieel interessante keuze. De organisatie communiceert ook heel transparant over de kosten, waardoor ze de drempel om te recyclen aanzienlijk verlaagt.
SOPREMA helptje graag
Ben je op zoek naar advies over Flagon TPO of andere producten voor waterdichting? Neem contact op met onze experts, zij helpen u graag verder.