Tegels en tegeldragers: een onmisbaar onderdeel van dakterrassen

Een eigen tuin is in de beperkte ruimte van de stad een schaars goed. En inmiddels bijna onbetaalbaar. Daarom kijken steeds meer mensen de hoogte in: is een dakterras mogelijk? Met een tegelvloer op tegeldragers kunt u die droom wellicht werkelijkheid maken. Een ‘zwevend’ dakterras aanleggen op draagvoetjes is relatief snel gedaan. Wie bovendien een dakterras gaat aanleggen met verstelbare tegeldragers, kan niveauverschillen uitvlakken en een onveilige afstap voorkomen.

 

Nut en noodzaak van tegeldragers

Een terras aanleggen met tegeldragers is de enige juiste manier om de dakbedekking te beschermen. Tegeldragers voorkomen namelijk beschadigingen aan de dakbedekking omdat ze, zoals hun naam al doet vermoeden, tegels vasthouden zonder dat ze in contact komen met de waterdichting. Ze houden de tegels op hun plek en voorkomen dat de dakbedekking beschadigt wanneer over de tegels wordt gelopen. De ruimte onder de tegels zorgt ook voor een luchtisolatie en houdt zonlicht tegen, waardoor de levenscyclus van de dakbedekking aanzienlijk wordt verlengd.

 

Tegeldragers kunnen op een ongelijk dakoppervlak zorgen voor een keurig horizontaal dakterras. Door de open voegen tussen de tegels kan bovendien water worden afgevoerd. Tegeldragers kunnen betonnen trottoirtegels dragen, maar ook dikkere natuurstenen tegels of speciaal hiervoor gemaakte keramische tegels worden door tegeldragers op hun plek gehouden. SOPRADALLE CERAM is bijvoorbeeld een buitentegel die perfect is voor dakterrassen. De tegels zijn gemaakt van keramisch zandsteen, zijn makkelijk te plaatsen en hebben een slipvast oppervlak.

 

Voordelen (verstelbare) tegeldragers

Tegeldragers beschermen dus de dakbedekking en zorgen voor een goede afvoer van water, zodat er geen water op het dakterras blijft staan. De ruimte onder de (verstelbare) tegeldragers zorgt voor bijkomende voordelen. Zo kunt u eenvoudig leidingen en kabels hieronder wegwerken. Omdat stroomkabels en afvoerbuizen uit zicht blijven, oogt het dakterras gelijk een stuk netter. Bovendien kunt u er altijd makkelijk bij, bijvoorbeeld als er een kabel vervangen moet worden. Met verstelbare tegeldragers zorgt u daarnaast voor een strakke, waterpas terrasvloer en een veilige, vlakke doorgang. Elke afstap of drempel kunt u voorkomen door de tegeldrager op de benodigde hoogte in te stellen.

tegeldragers

 

Opbouw terras op tegeldragers

Tegeldragers worden rechtstreeks op de dakbedekking geplaatst en kunnen zo zorgen voor een vlakke fundering voor een tegelbed of andersoortige vloer. Zo is het ook mogelijk om de tegeldragers balken te laten dragen, waarop houten vlonders komen te liggen voor een houten dakterras. Tegeldragers zijn in verschillende hoogtes verkrijgbaar. De minimumhoogte is 2 cm en loopt op tot zo’n 18 cm. Met verstelbare tegeldragers is het daarnaast nog makkelijker om hoogteverschillen op het dak te overbruggen. Zelfs wanneer het dak schuin afloopt.

 

Een verstelbare tegeldrager heeft een ingebouwde schroefdraad waardoor het makkelijk is om de tegeldrager op de juiste hoogte af te stellen. Dat afstellen kan eenvoudig handmatig of met de bijgeleverde speciale stelsleutel. Sommige tegeldragers hebben bovendien een zelfregulerende kop, die kleine oneffenheden in de tegels kan opvangen tot een hellingshoek van maximaal 5°.

 

Terras aanleggen met tegeldragers: enkele aandachtspunten

Kunststof tegeldragers kunnen een hoog gewicht aan. Zo zijn plantenbakken en tuinmeubilair vaak geen probleem. Tegeldragers en tegels kunnen namelijk een gewicht van 1.000 kilo per m2 zeker aan. Wel is het belangrijk om te controleren welk gewicht de dakconstructie aankan.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de tegel zelf. Dunne tegels kunnen bijvoorbeeld makkelijk breken als ze overbelast worden. Meestal moeten de tegels minimaal 20 mm dik zijn, afhankelijk van de grootte en het materiaal waarvan de tegel gemaakt is. Wel geldt: hoe groter de tegel, hoe dikker de tegel moet zijn. Bij sommige grote tegels is een tegeldrager in het midden van de tegel ook nodig om barsten of breken te voorkomen.

 

Wilt u meer informatie over bitumineuze dakbedekking, tegels en tegeldragers of ander toebehoren? Neem dan contact met ons op. Bekijk ook ons advies voor de opbouw van kunststof waterdichting met tegels op tegeldragers of van TPO waterdichting met tegels op tegeldragers.

← Vorige Volgende →