Soprema behaalt Cradle-to-cradlecertificaat voor 6 bitumineuze dakbedekkingsproducten

Soprema maakt, als een van de grootste spelers binnen de bouwsector, al langer grote stappen op het vlak van duurzaamheid. Al dat werk is onlangs beloond met een bronzen Cradle-to-cradlecertificaat van het Cradle-to-cradle Products Innovation Institute (C2CPII). Dat instituut erkent producten wereldwijd als een voorkeursproductstandaard voor verantwoorde aankoop. Soprema ontving het certificaat voor zes producten, verkrijgbaar op de Belgische en Nederlandse markt:

 

●      Garantgum 470 – (470K14)

●      Garantgum 470 gemineraliseerd – (470K24)

●      Sopralene Optima 4 AF C3 FR

●      DuO HT 4 AGR/F C180 FC

●      Sopralene Techno 4 AF C1 FR

●      Sopralene Optima Garden 4 AF C3 FR[FA1] 

5 prestatiecategorieën, grondige analyse


Voor een product zo’n certificaat behaalt, onderwerpt de jury van het Cradle-to-cradle Products Innovation Institute het aan een grondig onderzoek. Vijf specifieke prestatiecategorieën geven de doorslag:

-       Material health: wat is de impact van het materiaal op de gezondheid van andere organismen? Bevat het gevaarlijke chemische stoffen, zoals zware metalen?

-       Product circularity: draagt het product bij aan een circulaire economie? Is het materiaal herbruikbaar, zodat het deel kan uitmaken van een gesloten keten?

-       Clean air and climate protection: hoeveel CO2 stoot het productieproces uit? Welke inspanningen levert het bedrijf op het vlak van het milieu voor dit specifieke product? Zet de producent zich in voor schone lucht?

-       Water & soil stewardship: hoe is het waterverbruik tijdens het productieproces? En hoe springt de producent om met de watervoorraad en bodem?

-       Social fairness: wat zijn de arbeidsomstandigheden? Veroorzaakt dit product nergens sociaal onrecht?

 

Afhankelijk van de score op deze categorieën krijgt een product een bronzen, zilveren, gouden of platinum certificaat. Dat onderscheid is bedoeld om organisaties te motiveren verdere milieu-inspanningen te leveren.

Certificaat past bij bredere inspanningen door Soprema


Het Cradle-to-cradlecertificaat past binnen een breder kader aan inspanningen die Soprema levert voor het milieu. Zo maken we op de XPS-productielocatie in het Belgische Tongeren nieuwe, 100% recyclebare XPS van gerecycled polystyreen met een klimaatvriendelijke CO2-technologie. Daarnaast biedt Soprema al langer natuurlijk isolatiemateriaal – zoals Pavatex – gemaakt van onder andere houtresten van zagerijen. Ten slotte zamelt Soprema bitumen dakbanen in om die te recyclen tot nieuwe dakbedekking en tot asfalt voor op de weg. Wist je trouwens dat Soprema bij al haar activiteiten de CO2-impact probeert te beperken en dus waar mogelijk gebruikmaakt van hernieuwbare energie en bio-based raw materials?

 
Soprema, je partner voor circulair bouwen


Op zoek naar de juiste materialen voor je circulaire bouwproject? We helpen je graag! Onze experts geven je met plezier advies op maat. Neem gerust contact met ons op.

Recente blog berichten