Schuin dak? Alle mogelijkheden onder één dak

Zowel bij de renovatie als plaatsing van een nieuw hellend dak komt heel wat kijken. Van het voldoen aan de BENG-eisen, de installatie van complete WTW-systemen tot veilig werken op het dak: ontdek op welke punten u moet letten.

Hellend dak bij nieuwbouw

Vanaf 1 januari 2018 geldt dat nieuwbouwwoningen en nieuwe kantoren moeten voldoen aan de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG). Sinds 1 juli 2021 zijn de milieuprestaties aangescherpt tot 0,8. De MPG geeft de milieubelasting aan van de materialen die worden gebruikt voor de bouw. Daarnaast moet rekening gehouden worden met de BENG-eisen. Deze hebben betrekking op de maximale energiebehoefte, het fossiele energieverbruik en de opwek van hernieuwbare energie van gebouwen. Zowel de MPG als de BENG-eisen hebben directe invloed op de installatie van een nieuwbouwdak.

Bij een nieuwbouw- of renovatiepand waar een hellend dak kaarsrecht geplaatst wordt, kan alles vanaf nul opgebouwd worden. Besteed daarbij voldoende aandacht aan: luchtdicht bouwen om een warmtelek te voorkomen, optimale isolatie om aan de eerder genoemde waarden te voldoen en de plaatsing van WTW-systemen voor de aanvoer van verse lucht.

Bekijk in het bouwplan eventuele extra wensen zoals prefab dakkappellen van hoogwaardige isolatieplaten en/of daglichtsystemen.

Voor alle onderdelen is een goede samenwerking tussen de architect/opdrachtgever en ondernemer noodzakelijk. Maakt u al gebruik van een BIM-systeem?

Schuin dak renovatie

Bij de renovatie van een hellend dak komt veel meer kijken. Om te beginnen is elk bestaand hellend dak uniek. Dit maakt het lastig om met een kant-en-klaar renovatieplan te komen. Bij de renovatie moet de aansluiting van muren en nok luchtdicht gemaakt worden om een warmtelek te voorkomen. Dat is bij een reeds bestaande constructie een stuk lastiger, aangezien muren en onderconstructies in de meeste gevallen niet recht zijn en ook niet voldoen aan de laatste bouweisen.

Een ander belangrijk aspect zijn de geldende isolatie-eisen en wensen. Goede dakisolatie kan tot 30% warmteverlies besparen, waardoor dit een belangrijk aandachtspunt is. Bij de keuze van isolatie voor een schuin dak wordt rekening gehouden met de locatie van de isolatie (binnen of buiten), het beschikbare budget en natuurlijk de specifieke wensen van de klant. Andere aandachtspunten zijn de belasting en toepassing van het dak en de mogelijkheid voor voldoende ventilatie.

Bovenstaande punten maken duidelijk dat de renovatie van een hellend dak maatwerk is. Maatwerk waarbij Soprema van A-Z kan helpen.

Advies en uitwerken plan van aanpak schuin dak

Naast de eerder genoemde bouwtechnische punten komt er veel meer bij kijken als het gaat om de plaatsing of renovatie van een hellend dak. Soprema heeft 15 specialisten in huis die samen met u kunnen kijken naar het totale plaatje: van het trainen van personeelsleden tot volledig ontzorgen wat betreft verticaal transport en valbeveiliging voor veilig werken op het dak.

Wij komen op locatie voor inspectie en werken daarna een vrijblijvend advies uit. Daarbij houden we ook rekening met overlast voor de omgeving, zodat deze tot een minimum beperkt wordt. Aan de hand hiervan kan overlegd worden van welke diensten en producten gebruik gemaakt wordt en waar wij de helpende hand kunnen bieden. Hierbij kijken we niet alleen naar met duurzaamheid en het beschikbare budget, maar ook met de Arbowet om de gezondheid en veiligheid van de werknemers te bevorderen.  

Hellend dak-specialist: one-stop-shop

Naast vrijblijvend advies op maat hebben wij een uitgebreide one-stop-shop. Hier vind je alles wat nodig is voor de bouw en renovatie van een hellend dak: vanaf de nok tot de aansluiting op het riool en alles wat daartussen zit. Dat geldt uiteraard ook voor dakpannen, verankering, afdichtingen, non-ferro materialen, zinken daken, shingles en nog veel meer. Bij ons wordt veelal alles direct uit eigen voorraad geleverd, zodat u snel aan het werk kunt.

Meer weten over een schuin dak? Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw volgende klus? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Recente blog berichten