Hoe houtvezelisolatie van Pavatex wordt geproduceerd

Soprema: een wereldwijde speler met 150 jaar ervaring op het gebied van waterdichting en isolatie ontwikkelde een gloednieuw natuurlijk isolatiemateriaal op basis van houtvezel, voor in de vloer, op het dak of in de wand: Pavatex. Maar hoe wordt Pavatex geproduceerd? Wijnand Lemmers van Eigenwijs Bouw neemt je in onderstaande video mee in het productieproces van Pavatex houtvezelisolatie.  

Alles over Pavatex houtvezelisolatie  

Pavatex houtvezelisolatie: de basis 

De grondstof voor de Pavatex houtvezelisolatie wordt geleverd door de natuur zelf: hout. Hout is in de basis een duurzaam materiaal. De productie van hout – dus het groeien van bomen – onttrekt immers CO2 uit de atmosfeer. Voor Pavatex wordt ook nog eens uitsluitend naaldhout gebruikt, afkomstig uit duurzame bosbouw. Daarnaast zijn de gebruikte houtsnippers afkomstig van resthout uit houtzagerijen; voor het maken van houtvezelisolatie wordt dus nooit speciaal hout gekapt.  

De consistentie van Pavatex houtvezelisolatie 

De houtsnippers in het materiaal worden bij elkaar gehouden door natuurlijke harsen. Er wordt dus geen lijm toegevoegd; zo ontstaat er materiaal dat na gebruik volledig gerecycled kan worden. Het gebruik van Pavatex houtvezelisolatie draagt dus op alle manieren bij aan een betere CO2-balans en een duurzame omgeving.  

Het gebruik van Pavatex houtvezelisolatie 

Hoe wordt Pavatex houtvezelisolatie vervolgens gebruikt? Wijnand Lemmers van Eigenwijs Bouw legt het proces stap voor stap uit: 
Stap 1: Productie van het frame. Eerst worden de houtskeletbouwelementen gefabriceerd: dit begint bij het framewerk. 
Stap 2: Beplaten. Hierbij worden de platen aangebracht op het framewerk. Dit wordt uiterst nauwkeurig luchtdicht gedaan, waarbij alle naden goed worden afgetapet. Er worden geen dampschermen toegepast. Ook wordt er géén plastic gebruikt op de constructies omdat er ‘damp-open’ gebouwd wordt.  
Stap 3: Houtvezelisolatie. Bij de laatste stap binnen het fabriceren van de panelen wordt de houtvezel gemonteerd tussen de stijlen. Heel belangrijk is dat de houtvezelisolatie precies tussen de stijlen inpast: hoe beter deze aansluit, hoe beter de houtvezelisolatie zijn werk kan doen.  

De verwerking van Pavatex houtvezelisolatie 

De verwerking van Pavatex houtvezelisolatie is vrij eenvoudig: alle stukken houtvezel worden netjes recht gezaagd met een specifieke zaag. Omdat houtvezelisolatie een uiterst natuurlijk materiaal is die heel weinig toevoegingen bevat, jeukt het materiaal niet en komen er tijdens het verwerken van houtvezelisolatie ook geen gevaarlijke stoffen vrij. Hierdoor is houtvezelisolatie heel prettig om mee te werken.  

Houtvezelisolatie van Pavatex bij Soprema Nederland 

Wil je meer weten over houtvezelisolatie van Pavatex? Lees een van onze vele artikelen over Pavatex bij Soprema Nederland zoals over de soorten, betekenis en berekening isolatiewaarden van houtvezelisolatie of alles over de voordelen van isoleren met houtvezelisolatie. Je kunt ook altijd vrijblijvend contact opnemen met een van onze experts. Wij helpen je graag!