Periodiek dakonderhoud bij een plat dak: waarop moet u letten?

Omdat een beschadigd dak grote problemen kan veroorzaken, is  regelmatig dakonderhoud erg belangrijk. Let altijd op uw veiligheid wanneer u het dak betreed! In dit artikel leest u waar u op moet letten bij het onderhouden van daken.

 

Het ideale moment voor dakonderhoud

Een jaarlijkse inspectie van uw dak is zeker geen overbodige luxe. Een slecht onderhouden dak kan namelijk sneller in de problemen komen, zeker bij winterse neerslag of bij zomerse stortbuien. Insijpelend vocht door overvloedige regen, hagel of sneeuw is de grootste boosdoener en kan leiden tot aanzienlijke schade. Maar ook aanslag van mos en algen zijn slecht voor de kwaliteit van het dak.

 

Daarom kunt u het beste het dak controleren en schoonmaken in de herfst na bladval én na winterse vorst. Zo is er nog voldoende tijd om eventuele schade te herstellen voordat het weer in de herfst slechter wordt. Bij een plat dak is het voldoende om twee keer per jaar het dak te controleren. Bij het aanbrengen nieuwe dakbedekking of bij het renoveren van een bestaand dak, kunt u dit middels een servicecontract aanbieden aan uw klant.

Onderhoud plat dak

Belangrijkste aandachtspunten

Veiligheid staat voorop wanneer u het dak betreed. Er zijn verschillende materialen om uw veiligheid te waarborgen. Zorg ervoor dat de ladder zeer stabiel staat en gebruik bijvoorbeeld een antislipmat voor extra stabiliteit. Soprasafe is een permanent valbeveiligingssysteem, die onderhoud veilig en makkelijk maakt. Verder zijn er nog een aantal zaken die u extra in het oog moet houden. Let op: onderstaande aandachtspunten zijn een goed begin van de dakinspectie, maar zijn geen volledige checklist voor de controle.

 

De toestand van de dakbedekking

Kijk bij elk dakonderhoud eerst naar de toestand van de dakbedekking, ongeacht het soort materiaal. Schade, of losliggende elementen moeten meteen een alarmbelletje doen rinkelen. Schenk ook voldoende aandacht aan de dakdetails, zoals de aansluiting rond een schoorsteen, dakopstanden of dakramen. Dat zijn vaak zwakke plekken van het platte dak, waar lekken makkelijker kunnen ontstaan.

 

De dragende elementen

Controleer ook de dragende elementen van de dakconstructie. Ga na of het hout niet is aangetast door insecten of waterinsijpeling.

 

De dakgoten schoonmaken

Verwijder regelmatig alle bladeren, takken of afval uit de dakgoten. Die kunnen de afvoer van water belemmeren en zo uw dak ernstig beschadigen. Kijk ook of de dakgoten niet beschadigd zijn en voel of ze nog stevig vastzitten.

 

Mosvorming

Mossen, korstmossen, algen en eventuele plantengroei kunnen het best meteen verwijderd worden. Let op: gebruik nooit bleekwater of chloor om mosvorming weg te halen en trek gewortelde planten nooit zomaar uit. Zo kunnen immers lekkages ontstaan. Laat deze planten gewoon zitten. Ook het gebruik van een hogedrukreiniger kan de dakbedekking beschadigen. U hebt hierdoor meer kans op insijpelend vocht.

 

Meer informatie nodig of vrijblijvend advies?

Bent u op zoek naar verder advies over dakonderhoud bij platte daken? Of bent u geïnteresseerd in een vrijblijvende dakinspectie? Aarzel dan niet om contact op te nemen of vraag projectadvies aan.

← Vorige Volgende →