EPDM verwerken verdient aandacht

EPDM is fantastische dakbedekking, maar je moet het wel goed verwerken. René Jansen is EPDM-specialist en verbonden aan de vestiging Royal dak & bouw in Groningen. Hij vertelt in TOP magazine hoe je als dakdekker het verschil met EPDM kunt maken, zodat je aan het eind van de klus trots in de bus kunt stappen.

 

Kan plooivorming kwaad?

Wanneer EPDM goed verwerkt wordt, lever je als dakdekker een duurzaam goed dak op aan je klant. “De verwachte levensduur is meer dan 50 jaar. Geen enkele dakbedekking haalt dat”, stelt Jansen. Helaas spreekt hij veel klanten die EPDM daken moeten slopen. “Als we dan ter plaatse kijken, blijkt het 9 van de 10 keer een kwestie van onjuiste verwerking. Dat is jammer, want daarmee krijgt het product een negatieve lading. Plooien, trampolines in de kim – dat hoeft allemaal niet.”

Plooivorming in EPDM dakbedekking is niet mooi. Klanten vinden dat ook niet mooi en vragen zich mogelijk af of het wel goed is bevestigd. Zijn plooien ook erg? Zolang het dak duurzaam waterdicht is gemaakt, is het technisch gezien geen probleem. Informeer de eindgebruiker goed over het materiaal. EPDM mág een beetje plooien. De elasticiteit van de dakbedekking is erg groot en het is een membraan van één stuk voor het héle dak. Maar let op: de plooi moet niet de waterhuishouding beïnvloeden.

 

Hoe voorkom ik plooien bij EPDM?

Het liefst wil iedereen een lekker strak biljartlaken op het dak zien. Hoe voorkom je dan plooien in EPDM dakbedekking? Door de rust te bewaren, legt Jansen uit. “Dakdekkers zijn altijd druk en willen door, maar dat kan niet bij EPDM.” EPDM moet na het uitrollen minimaal 20 minuten blijven liggen. Op die manier kan het materiaal terugkomen in de oorspronkelijke staat. Dan rol je het voor de helft op en kun je beginnen met lijmen. Ook bij het lijmen is rust van belang. De lijm moet eerst 10 minuten uitwasemen. Stelregel is: als je er je handen op legt en je krijgt geen lijmdraden meer bij het loslaten, dan mag je beginnen met inrollen. Bij te snel dichtleggen op nog niet volledig uitgewasemde lijm gaat het EPDM membraam zéker plooien.

 

Kan ik overlagen met EPDM?

EPDM kán over bestaande bitumen worden aangebracht, maar het is wel erg belangrijk om goed te werk te gaan. “Onderzoek altijd wat de opbouw is van de bestaande constructie”, adviseert Jansen. Goed onderzoek levert het juiste pakket aan maatregelen op. Zo voorkom je bijvoorbeeld condensatieproblemen als je gaat overlagen. Een veelvoorkomende dakconstructie is hout met daarop een PU isolatie van 6 cm en een tweelaags bitumen dakbedekking. Zit er geen dampremmer in de constructie, dan komt er veel vocht in. Dat wil bij bitumen nog wel uitdampen in de zomer, maar bij EPDM gebeurt dat níet. Het is namelijk veel dampdichter dan bitumen. Vocht blijft in de constructie en het dauwpunt ligt ergens boven in de isolatie. Jansen: “Daardoor krijg je vochtophoping in je dakpakket. Dit kan leiden tot lekkage binnen. In het ergste geval rot de onderconstructie weg.”

 

Op welke dakconstructie is overlagen met EPDM mogelijk?

Het is dus belangrijk dat er een goede dampremmer in de constructie zit. Die zit aan de warme kant van de isolatie. Een goede dampremmer houdt vochtige lucht in de onderliggende ruimte. Daardoor is de kans op condensatie in de constructie beheersbaar. Jansen: “Het is daarom verstandig altijd een insnijding te maken. Controleer de huidige constructie. Is er geen dampremmer aanwezig? Ga dan verder in je advies en stel niet voor om enkel met EPDM te overlagen.”

Wat wél kan bij de opbouw hout, PU en tweelaags bitumen: bij-isoleren op het bestaande pakket. Daarmee wordt het dauwpunt verplaatst naar de bovenste isolatielaag en het bitumen dak wordt dan in feite de dampremmer die het vocht van binnen grotendeels tegenhoudt.

Advies nodig? Vraag je SOPREMA center. “Een dakdekker kan de opbouw aan ons doorgeven”, zegt Jansen. “Wij maken gratis een bouwfysische berekening voor klanten. Dan berekenen we ook hoeveel extra isolatie nodig is.”

EPDM

EPDM versus regen en kou: hoe zit het?

Het is in Nederland niet altijd mooi EPDM-weer. Regenachtig weer betekent: geen EPDM toepassen. In het voor- en najaar kan het ‘s ochtends nog koud zijn, met veel dauw. Ook dan kun je geen EPDM verlijmen, simpelweg omdat de lijm niet werkt wanneer het vochtig en koud is. Als stelregel wordt minimaal 5 graden boven 0 aangehouden. In verband met eventuele condens op de lijm is het verstandig om pas te verlijmen als het ruim boven de 5 graden is. “Ik zeg: liever niet onder de 10 graden.” Op dergelijke dagen in het na- en voorjaar moet de dakdekker wachten tot het wat later op de dag is, of qua weer betere dagen pakken in de planning. Wat wel kan: een membraam uitrollen en over de dakrand hangen en tijdelijk voorzien van ballast. Zo is het dak in ieder geval waterdicht. Op een later moment – als het weer beter is – kom je terug om te verlijmen.

 

Waarop moet ik letten bij het verlijmen?

Het verlijmen zelf lijkt makkelijk, maar ook daarvoor gelden een aantal aandachtspunten. Er zijn twee methodes:

  1. Bij het gebruik van hechtlijm worden rillen lijm over de isolatie geslingerd of streepsgewijs aangebracht en het EPDM membraam daarin deels verkleefd. De rillen kun je blijven zien. Bij deze manier moet je even wachten totdat de lijm wat in elkaar zakt en “het glazige” er af is. Vervolgens kun je de EPDM met een zachte bezem netjes indrukken.
  2. De meest gebruikte methode is echter spuitbare contactlijm. Daarbij geldt eerst dat de nozzle schoon moet zijn, anders gaat het sputteren en krijg je klodders. Dat leidt onherroepelijk tot blaasvorming en losse delen. De spuitlijm moet dekkend worden aangebracht in de juiste hoeveelheid – circa 300 gram/m2 – over zowel de isolatie als de dakbedekking. Ook hier geldt: krijg je geen draden meer als je je hand van de lijm haalt, dan kun je de EPDM netjes inrollen. Let in het najaar tot en met het voorjaar op een te hoge luchtvochtigheid. Dit in verband met eventuele condensvorming op het gespoten lijmdeel. Dit tast de lijmkracht aan.

 

Kan het ook anders bij vochtig weer?

Er is een methode om bij koud en vochtig weer tóch EPDM te bevestigen: met het Rhinobond systeem. Dat is een mechanische bevestigingsmethode. Isolatie wordt volgens windbelasting-berekening met parkers en speciale drukverdeelplaatjes aangebracht. Daar leg je het EPDM membraam overheen. Met een inductielasapparaat bevestig je vervolgens de dakbedekking aan de plaatjes. Je richt het apparaat, drukt op de knop en hoort een piepje. Daarna zet je er een magneetpaal op. Jansen: “Zo kun je het hele dakvlak doen. Alleen de opstanden moeten verlijmd worden als het weer het toelaat. Daar ben je dan weer wat flexibeler in.”

Benieuwd naar de andere artikelen uit TOP magazine? Lees hier de nieuwste editie van TOP. Meer weten over EPDM? Bekijk dan ons aanbod en onze EPDM-brochure. Of lees onze uitgebreide instructie voor de juiste verwerking van EPDM. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op!