De verschillen tussen TPO en PVC dakbedekking

Kunststof wordt met de dag populairder als dakbedekking voor platte en hellende daken. Zeker bij een dak met een complexe vorm of een industrieel dak is kunststof dakbedekking, zoals TPO of PVC, een slimme en duurzame oplossing. Maar welke is het meest geschikt voor uw project: TPO of PVC? We zetten de verschillen op een rij!

 

TPO-dakbedekking: goede chemische weerstand

TPO (thermoplastische olefine) is net als PVC perfect te gebruiken als dakbedekking. Maar wat is het verschil? TPO heeft dezelfde kwaliteiten als PVC, maar heeft daarbij nog enkele extra voordelen. TPO heeft de volgende kenmerken:

  • grote chemische weerstand: het wordt niet snel aangetast door chemische stoffen
  • goed bestand tegen veranderingen: TPO gaat niet snel krimpen of uitzetten
  • goede weerstand tegen vocht, warmte en micro-organismen
  • langere levensduur door de afwezigheid van weekmakers en dus uitermate geschikt als dakbedekking voor gebruiksdaken.
  • bestand tegen extreme weersomstandigheden en uv-straling

 

verschil TPO en PVC dakbedekking 

PVC-dakbedekking: blijvend flexibel & multifunctioneel

PVC (polyvinylchloride) is makkelijk te verwerken en wordt vaak toegepast in de industrie en de nieuwbouw. Logisch, want het materiaal is bijzonder budgetvriendelijk en daarin verschilt het van veel andere materialen. PVC is vaak de perfecte dakbedekking vanwege de volgende kenmerken:

  • flexibel
  • bestand tegen scheuren
  • gemakkelijk te verwerken
  • verkrijgbaar in alle kleuren, zelfs in een koper- of aluminiumlook
  • zeer geschikt voor bijzondere dakvormen

 

Is TPO of PVC de beste dakbedekking voor uw project?

Met PVC haalt u al een hele goede basiskwaliteit in huis, toch biedt TPO een nèt iets hogere kwaliteit. Zoals met Flagon, het eigen merk kunststofmembranen van Soprema. FLAGON PVC en FLAGON TPO, beide Soprema-producten, worden inmiddels al bijna vijftig jaar met succes ingezet. Beiden zijn in diverse afmetingen verkrijgbaar.

 

Laat u adviseren!

Onze experts weten alles over PVC en TPO, inclusief de precieze eigenschappen. Zij weten dan ook voor elk gewenst gebruik de ideale oplossing. Heeft u dus nog hulp nodig bij het bepalen van de perfecte dakbedekking voor uw project? Neem gerust contact op met onze experts voor advies op maat.

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje