XPS is licht en zeer gemakkelijk te verwerken: isolatieplaten van XPS zijn daarom aangenaam om mee te werken. Doordat de platen verkrijgbaar zijn in verschillende maten en druksterktes is XPS geschikt voor meerdere toepassingen. Maar hoe bevestig je een XPS-isolatieplaat en wat zijn de verschillende afwerkingen van XPS? Je leest het hier!

De verschillende toepassingen van XPS

XPS-isolatie heeft ontzettend veel voordelen. Zo is het materiaal zeer drukvast, vochtbestendig, schimmelwerend en 100% recyclebaar. Door al deze bijzondere eigenschappen is XPS een multi-inzetbaar product: XPS kan gebruikt worden voor omkeerdaken, vloeren, parkeerdaken, groendaken en in circulaire producten. 

Voordat je aan de slag gaat met XPS is het van essentieel belang om het juiste isolatiemateriaal te selecteren. Om dit te doen, dien je jezelf de volgende vragen te stellen: 

  1. Zijn hoge druksterkte-eigenschappen vereist? Zo ja, tegen hoeveel kPa moet het materiaal bestand zijn?
  2.  Welk type oppervlak heb ik nodig? Kies je voor een gladde, ruw of vlakke isolatieplaat? 
  3. Kies je voor een plaat met een sponning- of een tand- en groefsysteem?

Wanneer je bovenstaande vragen hebt beantwoord, kun je aan de slag! Maar hoe? 

Hoe bevestig je een XPS-isolatieplaat?

Je kunt de verschillende XPS-platen losliggend plaatsen, lijmen of mechanisch bevestigen. De platen die voorzien zijn van een sponning- of een tand- en groefsysteem kunnen eenvoudig vastgeklikt worden en zo stevig bevestigd worden aan je constructie. Mechanisch bevestigde XPS kan gemakkelijk hergebruikt worden in andere projecten; ideaal dus voor circulair bouwen

In sommige situaties kan XPS helaas niet mechanisch bevestigd worden, zoals bij funderingen met drukkend grondwater of bij keldermuren. Bij niet-drukkend grondwater verlijm je je isolatieplaten – bijvoorbeeld Sopra XPS SL – met noppenlijm op de waterdichting, voorzien van een drainagelaag. Bij drukkend grondwater dienen de isolatieplaten verlijmd te worden tegen de muur, waarna je de voegen goed afsluit, zodat er geen watercirculatie mogelijk is. 

De XPS-platen losliggend plaatsen gebeurt voornamelijk bij vloerisolatie en parkeerdaken. De platen worden losliggend geplaatst en vervolgens geballast met grind of tegels. Omdat de drukbelasting super hoog is en er voldoende gewicht op komt, is lijmen of mechanisch bevestigen niet nodig. 

De afwerking van XPS-isolatie – de finishing touch 

XPS kan na plaatsing zowel geschilderd als gestuukt worden. Voor het schilderen van XPS moet de verf wel op waterbasis zijn en is het aan te raden om eerst een laag grondverf te gebruiken. De afwerking van losliggende XPS-platen die geballast worden met grind – zoals daken, dakterrassen en parkeerplaatsen – kunnen perfect gecombineerd worden met de vloeibare waterdichting van Alsan. Hiermee zijn eindeloze kleurcombinaties mogelijk voor een schitterende afwerking naar keuze. 

Kosteloos advies bij Soprema

Wil je meer weten over de verschillende toepassingen, bevestigingsmethodes of afwerking van XPS-isolatie, of ben je nog op zoek naar het perfecte isolatiemateriaal voor je bouwproject? Neem dan gerust contact op met onze experts; bij Soprema krijg je altijd vrijblijvend en kosteloos advies.