We hebben wederom mooi nieuws over een van onze producten: onze XPS-isolatie heeft een bronzen cradle-to-cradlecertificaat gerkregen en treedt daarmee in de voetsporen van enkele van onze bitumineuze producten. Het certificaat erkent producten wereldwijd als een voorkeursproductstandaard voor verantwoorde aankoop. Dat hebben we te danken aan onze milieu-inspanningen, het productieproces en de 100% recyclebaarheid van XPS.

 

Grondige analyse aan de hand van categorieën

Om het cradle-to-cradlecertificaat te behalen, werd onze XPS-isolatie uitgebreid onderzocht door het Cradle-to-cradle Products Innovation Institute. Die bekeek hoe het product presteert op vijf domeinen: 

-       Material health: uit welke stoffen bestaat het materiaal?

-       Product circularity: draagt het bij aan een circulaire economie?

-       Clean air and climate protection: welke impact heeft de productie op de luchtkwaliteit?

-       Water & soil stewardship: wat is de impact op watervoorraad en bodem?

-       Social fairness: hoe zijn de arbeidsomstandigheden?

 
Goede punten voor onze XPS-isolatie

Onze XPS-platen scoorden een bronzen certificaat, maar behaalden op de subdomeinen ‘Materiaalhergebruik’ en ‘Hernieuwbare energie en CO2-beheer’ zelfs zilver. We verwerken voor de productie van onze XPS-platen namelijk gebruikte EPS-verpakkingen. Denk aan het piepschuim (polystyreen) in de verpakking van wasmachines en andere grote elektronica. Maar we zamelen ook gebruikte visverpakking in, om te upcyclen tot XPS.

In onze fabriek in Tongeren, België, gebruiken we bovendien een klimaatvriendelijke CO2-techniek én we hanteren een zerowastebeleid, om onze impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken.

 

Milieuvriendelijke isolatie en geschikt voor circulair bouwen

Al die inspanningen maken XPS-isolatie tot een milieuvriendelijk product, geschikt voor wie circulaire bouwplannen heeft. Wist je trouwens dat XPS recyclebaar is? Als zowel ontwerper als plaatser de verwijdering aan het einde van de gebruiksfase al in overweging neemt, kan de volgende bouwexpert die met het gebouw aan de slag gaat, het isolatiemateriaal recyclen.

 

Even recapituleren: wat is XPS?

XPS of geëxtrudeerd polystyreen is verkrijgbaar als vlakke isolatieplaten met een gesloten celstructuur. De platen zijn beschikbaar in verschillende druksterktes, waardoor ze voor vele toepassingen gebruikt kunnen worden. De lambda-waarde van XPS ligt rond de 0,033 W/mK. Lees meer over de verschillende eigenschappen van dit meteriaal en hoe je XPS gebruikt in omkeerdaken.

 

Een vraag over XPS? Soprema helpt je graag

Heb je nog vragen over het cradle-to-cradlecertificaat, ben je op zoek naar materialen om circulair te bouwen of wil je advies inwinnen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze Soprema-experts denken graag met je mee.