7 tips voor dakrenovatie die tijd en geld besparen

Het renoveren of vernieuwen van een dak is een beste klus. Het lijkt misschien eenvoudig, maar er komt veel bij kijken. Door vooraf een dakinspectie uit te laten voeren, heeft u een beter beeld bij de situatie en weet u waar u rekening mee moet houden. Graag delen wij 7 tips die u tijd en geld kunnen besparen!

 

Tip 1: Combineer renovatie met isolatie

Bij veel oude daken is er niet of nauwelijks sprake van dakisolatie. Zonder isolatie gaat er tot wel 30% warmte verloren via het dak. De kosten hiervan op de energierekening kunnen oplopen tot zo’n 500 euro! Bij het isoleren van het dak is PIR isolatie aan te bevelen. Deze heeft de hoogste isolatiewaarde en is in verschillende lengtes en diktes te verkrijgen.

 

Tip 2: Constructie van het dak

In gunstige gevallen hoeft de dakconstructie niet vervangen te worden, ook niet als deze is doorgezakt. Bepaalde delen kunnen vervangen worden of worden ondersteund met extra balken en planken. Door een onderdak te plaatsen wordt de dakbedekking en het isolatiemateriaal tegen vocht, vuil en wind beschermd.

 

Tip 3: Maak het dak direct waterdicht

Niets is zo onvoorspelbaar als het weer in Nederland. Door te beginnen met het aanbrengen van een EPDM membraan, is het dak meteen beschermt tegen neerslag. Royal EPDM is dé ideale dakbedekking voor renovatie. De folie bestaat uit één op maat gesneden stuk, waardoor er geen sprake is van naden en het dak dus direct waterdicht is. Daarnaast kan Royal EPDM gewoon over de oude bitumineuze dakbedekking heen gelegd worden en is deze wortelwerend: een uiterst geschikte dakbedekking voor onder groendaken dus!

 

Tip 4: Kies voor een groendak

Een groendak heeft veel voordelen, zoals geluidsisolatie, een isolerende werking tegen hitte in de zomer en het bindt fijnstof. Bovendien levert het een positieve bijdrage aan de waterhuishouding van water en de levensduur van het dak. Waar een bitumen dak gemiddeld 20 – 25 jaar meegaat, is de levensduur van een groendak aanzienlijk langer. Veel gemeenten geven ook nog eens subsidie op de aanleg van een sedumdak. Meer informatie hierover is op de vragen bij uw gemeente. Voor meer informatie over groendaken kunt u terecht bij één van onze vestigingen of bekijk de brochure hier.

 

Tip 5: Hergebruik 'oude' dakpannen of gebruik dakshingles

Als na dakinspectie blijkt dat de pannen geen verborgen vorst schade hebben, kunt u overwegen de dakpannen te hergebruiken. Laat de goede pannen reinigen en de slechte vervangen door nieuwe. Zo behoudt uw woning zijn eigen karakter en uitstraling. Een veelgebruikt alternatief voor dakpannen zijn dakshingles. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

 

Tip 6: Dak gedeeltelijk vervangen

Wijst dakinspectie uit dat het dak geen verborgen gebreken heeft en bepaalde delen in prima staat verkeren? Dan kunt u er ook voor kiezen het dak gedeeltelijk te vervangen. Dit bespaart veel geld en tijd. De oude dakbedekking kan dienen als onderlaag en wanneer het dak is voorgesmeerd met een Royal Quick Primer, kunt u met de speciale renovatierollen van Royalgum Fusion of Royalflex Fusion hier eenvoudig een nieuwe bitumen toplaag overheen branden. Voor de randstroken kunt u de standaard Royalgum Bicom of Royalflex Bicom gebruiken.

 

Tip 7: Renoveer direct de dakgoot

Als u het dak vernieuwt, vervang dan direct de dakgoot. Het is goedkoper om deze te laten vervangen tijdens de renovatie, dan wanneer dit nog eens apart moet gebeuren.

 

Als professionele (allround) dakdekker aan de slag?

Wilt u uw kennis verbreden en leren werken met verschillende materialen en systemen, zoals bitumen, EPDM, PVC of Flag TPO? Wij bieden diverse (opfris)cursussen en trainingen op het gebied van verwerking en veiligheid. Bekijk hier ons aanbod of vraag ernaar op één van onze vestigingen!

← Vorige Volgende →